[Update] Niet meer welkom bij de Nijmeegse vierdaagse?


Geen dispensatie
=
Geen vierdaagse 2020!

Uiteraard behoeft de bovenstaande kreet wat uitleg. Eerst even stukje geschiedenis:

 • In 1997 liep ik mijn eerste vierdaagse in Nijmegen. Met uitzondering van 2014 ben ik er elk jaar geweest, dus dit jaar (2019) loop ik voor de 22e keer.
 • De eerste vier jaar heb ik voor diploma gelopen (twee jaren 4×30 kilometer en twee jaren 4×40 kilometer). Met 2006, het jaar waarin de vierdaagse na de eerste dag afgelast werd, kom ik dit jaar dus op medaille nummer 17.
 • Van 2001 tot en met 2012 heb ik 4×50 kilometer gelopen, elf keer, totdat het vanwege ernstige overbelasting niet meer kon.
 • Vanaf 2014 tot nu (2019) heb ik dispensatie aangevraagd vanwege mijn klachten (met name visuele beperking en de vermoeidheid die dit met zich meebrengt tijdens de vierdaagse). Dit betekent dat ik 4×40 kilometer mag lopen, in plaats van 4×50 kilometer.

In april van dit jaar ontving ik deze brief (klik hier om hem te lezen) van Stichting DE 4DAAGSE. De strekking van de brief is dat er geen dispensatie op afstand meer verleend wordt aan mensen met een visuele beperking en ik vanaf 2020 weer de reglementaire afstand (4×50 kilometer) moet gaan lopen. De brief geeft geen uitleg over de reden waarom het beleid gewijzigd is. Daarom heb ik een toelichting gevraagd (klik hier om deze te lezen).

Uiteraard ben ik het niet met hetgeen in deze brieven vermeld staat eens:

 • Allereerst vind ik het genomen besluit onsportief en respectloos naar mensen met een visuele beperking toe. Het laat duidelijk merken dat mensen met een beperking niet welkom zijn bij de vierdaagse.
 • De reden dat ik dispensatie aanvraag is niet dat ik geen 4×50 kilometer kan lopen; dat heb ik al lang bewezen. De drukte is echter zeer vermoeiend en bovendien kost mijn verzorging meer tijd. Hierdoor krijg ik te weinig rust om dagelijks om 4.00 uur aan de start te staan. Hierin ben ik bij het aanvragen van dispensatie altijd eerlijk geweest naar de organisatie.
 • In de toelichting schrijft stichting DE 4DAAGSE dat de beleidsregels nooit de mogelijkheid geboden hebben dispensatie op afstand aan te vragen vanwege een visuele beperking. Bij mijn eerste aanvraag in 2014 is hier niet op gewezen, en later ook niet. Hiermee heeft stichting DE 4DAAGSE verkeerde verwachtingen gewekt; mijn situatie zal nota bene nooit beter worden, hooguit slechter…
 • Stichting DE 4DAAGSE rept op geen enkele manier in deze toelichting over het feit dat het lopen van een dergelijke vierdaagse voor mensen met een visuele beperking wel degelijk zwaarder is dan voor een gezond persoon. Naar mijn mening moet er wel degelijk op enige manier compensatie plaatsvinden voor deze extra inspanning.

Voor mij betekent dit besluit dus geen Nijmeegse vierdaagse meer vanaf volgend jaar. De manier waarop stichting DE 4DAAGSE hiermee omgaat heeft mij doen besluiten om tijdens de vierdaagse in ieder geval mijn verhaal in de media te doen:

 • De Gelderlander heeft een interview en videoreportage op hun site geplaatst (klik hier). Verder is het interview in de krant van dinsdag 16 juli 2019 verschenen (klik hier).
 • Omroep Gelderland heeft een interview op hun site geplaatst (klik hier).
 • Bij de lokale omroep RN7 ben ik op maandagavond 15 juli 2019 live in de radio- en televisie-uitzending geweest om 18.45 uur. Helaas kan ik dit niet terugvinden op internet.
 • Alkmaar Centraal heeft het nieuws via de Gelderlander opgepikt, een telefonisch interview gedaan en dit op hun site geplaatst (klik hier).

Stichting DE 4DAAGSE heeft in diverse media ook gereageerd en aangegeven dat men mij uitgenodigd heeft om nog te reageren. In hun tweede brief staat dat zij hopen dat ik met de toelichting begrip heb voor hun keuze en dat ik met hen daarover van gedachten kan wisselen indien gewenst. Inmiddels heb ik een brief opgesteld en verzonden naar stichting DE 4DAAGSE.

Update november 2019: na alle media-aandacht ontving ik een mail van een slechtziende medewandelaar met hetzelfde probleem. Hij heeft op advies van het College voor de Rechten van de Mens zijn probleem voorgelegd aan een anti-discriminatiebureau, waarop dit bureau tot de conclusie is gekomen dat stichting DE 4DAAGSE met de eerder genoemde beleidswijziging in hun ogen niet meer voldoet aan de Wet Gelijke Behandeling ten aanzien van mensen met een Handicap of Chronische Ziekte (WGBH/CZ), en wel op basis van de volgende artikelen:

 • Artikel 5 lid 1 stelt dat mensen met een beperking niet uitgesloten mogen worden van deelname aan een evenement. Door ons, na jaren dispensatie verleend te hebben, nu ineens te vragen iets te doen wat vanwege onze handicap niet (meer) mogelijk is, zien wij dit als uitsluiting.
 • Artikel 2 stelt dat een organisatie passende maatregelen moet nemen om mensen met een beperking zelfstandig deel te kunnen laten nemen aan het evenement, tenzij de maatregelen een onevenredige belasting vormen voor de organisatie. De eerder verleende dispensatie op afstand zien wij als een passende maatregel die niet onevenredig belastend is voor de organisatie, omdat het al jaren verleend werd.

Het anti-discriminatiebureau heeft bovenstaande standpunten in een brief duidelijk gemaakt aan stichting DE 4DAAGSE. Ik heb hen gevraagd voor mij hetzelfde te doen en beide zaken zijn daarna samengevoegd. Op 11 oktober 2019 heeft stichting DE 4DAAGSE ons laten weten bij hun beleidswijziging te blijven. In de gemotiveerde verklaring kunnen wij ons echter niet vinden. Wij willen de beleidswijziging graag laten toetsen door het College voor de Rechten van de Mens. Het anti-discriminatiebureau heeft stichting DE 4DAAGSE laten weten dat zij dit ook kunnen voorleggen aan het college en de organisatie heeft inmiddels een “verzoek tot oordeel eigen handelen” ingediend. Het kan zijn dat dit schriftelijk afgehandeld wordt, maar mocht hier een zitting van komen, dan zal ik daar zeker bij zijn. Het wordt nu dus afwachten wat het college gaat beslissen en of stichting DE 4DAAGSE bereid is om zich aan die uitspraak te houden…

Bijlagen bij dit bericht:

Over rolandweyers

Interesses: wandelen, internet, geocaching
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op [Update] Niet meer welkom bij de Nijmeegse vierdaagse?

 1. ben van raaij zegt:

  gewoon doen, wat andere,ook mijzelf meegerekend , ga Apeldoorn lopen,ik heb nijmegen 15 maal gelopen,en nu maar hopen dat je het jaar daarna mag lopen de 4daagse nijmegen is in mijn ogen asociaal bezig in apeldoorn gaan de mensen voor,daarna de poen

  Like

  • rolandweyers zegt:

   Hoi Ben,

   Bedankt voor je reactie. Dit verhaal krijgt binnenkort nog een vervolg en dus is het even afwachten wat daaruit komt. Apeldoorn heb ik ook over nagedacht. Het ligt voor mij wat ongunstig qua planning / tijdstip. Ik loop ook andere vierdaagses en daar zitten zeker leuke tussen. Als Nijmegen mij blijft weigeren ga ik misschien volgend jaar eens naar de Sallandse vierdaagse in Raalte. Schijnt ook erg leuk, mooi en gezellig te zijn. Maar eerst gaan er nog een paar brieven naar Nijmegen…

   Groetjes,

   Roland

   Like

 2. P.Heesakkers zegt:

  Dag Roland !
  Vernomen via jouw website de perikelen van je omtrent het uitsluiten van deelname vanwege jouw handicap aan , aan de Nijmeegse Vierdaagse. Ik lees vanuit het Vierdaagsebestuur n.l. helemaal niets omtrent de rolstoelers, die eigenlijk onregelemantair deel mogen nemen aan de Vierdaagse. Zeer merkwaardig! Ook voor hen is er een alternatieve vierdaagse en andere sportmogelijkheden om aan deel te nemen. Ben het van harte met je eens. Moedig en prima van je om de publiciteit zo ruim als binnen jouw vermogen ligt in te schakelen. De andere kant van de zo geroemde vierdaagse. Houdt moed!

  Like

  • rolandweyers zegt:

   Hoi Peter,

   Ik weet niet hoe het precies met de rolstoelers geregeld is. In de toelichting die ik van de vierdaagse heb gehad (zie de 2e link onder aan het bericht) staat dat er nog wel dispensatie verleend wordt aan mensen die een “verstandelijke of lichamelijke beperking aan de onderste ledematen” hebben. Nou, schiet mij maar lek; hoe moet je een verstandelijke beperking aan de onderste ledematen hebben…?

   Ik vind de houding van stichting DE 4DAAGSE erg star en onvriendelijk, en absoluut niet bij een sportief evenement dat notabene immaterieel cultureel erfgoed is passen. Maar het eind is nog lang niet in zicht en het laatste woord is hierover nog niet gesproken…

   Groet,

   Roland

   Like

 3. Het stuk nogmaals gelezen, maar het “verzoek tot eigen handelen” vd tegenpartij, begrijp ik niet helemaal.Wil de tegenpartij hiermee bewijzen dat ze gelijk hebben als een stuk beton.?? Als het inderdaad tot een rechtszaak aankomt, dan vind ik dat jullie 100% gelijk hebben. Ik zal het op de voet volgen…

  Like

  • rolandweyers zegt:

   Hoi Christa,

   Waarom stichting DE 4DAAGSE uiteindelijk gekozen heeft hun beleid te laten toetsen bij het college weet ik niet. Ik kan er alleen naar gissen. Als zij dit niet hadden gedaan, hadden wij het wel laten toetsen.

   Groetjes,

   Roland

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.