Winterwandeling Boxtel, 16-12-2018


Klik hier voor de website van wsv. OLAT

Datum: 16-12-2018
Tocht: 3e tocht 52e winterserie
Organisatie: wsv. OLAT
Internet: http://www.olat.nl/
Afstand: 31 kilometer
Totaal afgelegd: 45635 kilometer
Weer: Zwaar bewolkt, mistig, grijs, wat nepsneeuw op de kerstmarkt.
Middagtemperatuur: ca. 3 °C.
Foto-album: Klik hier
Route: Klik hier
Geocache(s): GC6630D / GC6HDHV / GC6Y1VE / GC6Y1VW / GC6Y1W2 / GC6Y1W4

Meestal zijn de winterwandelingen van OLAT wel ergens in een gehucht waar nauwelijks openbaar vervoer komt, en waar ik dan minimaal twee en een halve kilometer extra moet lopen om bij de start te komen. Maar dit keer was de winterwandeling eindelijk eens een keer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ik had me bewust niet ingeschreven voor de veertig kilometer, omdat ik van andere wandelaars hoor dat de tochten van OLAT meestal iets te lang zijn. Ik had me ook al van tevoren ingeschreven voor de dertig kilometer, zodat ik op zaterdag de GPS-route toegestuurd kreeg. Het was nog even puzzelen hoe ik van het station naar de start moest komen, maar ik zag ook dat de route door het centrum van Boxtel ging en ik dus de pijlen een stuk kon volgen.

Het had wat gesneeuwd in Blerick en dus moest ik voorzichtig rijden met de fiets, want sommige straten worden niet of nauwelijks gestrooid. Ik nam de trein van 7.06 uur naar Eindhoven en na een overstap kwam ik tegen tien over acht in Boxtel aan. Ook hier waren de straten wit en in het centrum waren de stoepen soms glad. Verder moest ik ook nog goed opletten waar ik liep, want men had kraampjes klaargezet voor een kerstmarkt. Daar zag ik ook pijlen, dus zou de route er overheen gaan. Ik volgde de pijlen en mijn GPS tot bij gemeenschapshuis De Rots, waar de start was. Het was behoorlijk druk in de zaal en omdat ik niet achterin geweest ben, had ik niet gezien dat Hennie er ook was. Theo was al lang aan de wandel. Wel trof ik Inge met een vriendin en we hebben even koffie gedronken. Nadat de nodige foto’s gemaakt waren, gingen we om negen uur van start. Mijn tempo bleek al snel wat hoger te liggen dan dat van de beide dames.

Inge (rechts) op pad in de sneeuw met haar vriendin

Geleende route…?
De route ging eerst een stukje door Boxtel en al snel kwamen we langs het Jacob Roelandslyceum, waar altijd de start van wandelsportvereniging De Keistampers is. Daarna begon de tocht wel verdacht veel op de Kampinatocht van die vereniging te lijken. Zou de OLAT het grootste deel van de route gewoon gekopieerd hebben…? We gingen meteen naar kasteel Stapelen en nadat we daar omheen waren gelopen, mochten we aan de zuidzijde van het station door de tunnel met geschilderde koeien naar het industrieterrein. Vervolgens wandelden we tussen Ladonk en Lennisheuvel door naar Roond, langs de grote Heilige Annakapel die daar bij een kruispunt staat. Intussen waren we ook al de Beerze overgestoken en even later kwamen we bijna aan de Kleine Aa, maar daar zouden we op de terugweg nog komen. De tocht ging verder naar de eerste mobiele rust, de zogenaamde grote koffiepost bij de parkeerplaats van de Kampina, waar ik inderdaad een beker koffie genomen heb.

Daarna wandelden we langs het oorlogsmonument natuurgebied Kampina in. Het landschap lag er prachtig bij met de sneeuw. Bij de Zandbergsvennen passeerden we het steengraf van natuurbeschermer Pieter van Tienhoven. Het was er zowaar nog bijna te druk om een paar goede foto’s te kunnen schieten. Vanaf dit monument volgde eerst een flink stuk heide en we liepen onder andere langs de houten bank van wandelsportvereniging De Keistampers. Ook kwamen we langs verschillende vennen en bij het riviertje De Rosep veranderde het terrein van heide naar bos. Vlakbij hadden we de eerste horecarust, bij Bos-restaurant De Belvertshoeve. De prijzen van de biertjes op hun on-line menukaart waren wat aan de hoge kant, dus besloot ik even door te lopen naar Het Boscafé, enkele honderden meters verderop, maar nog steeds zowat aan de route. Het reclamebord probeerde mij lekker te maken voor een kop uiensoep met brood en die heb ik ook genomen. Het was er lekker rustig en de uiensoep smaakte prima.

Steengraf natuurbeschermer Pieter van Tienhoven in de Kampina

Een ietwat lugubere sfeer
Ik had er nu ruim elf en een halve kilometer opzitten en de route ging verder door de bosrijke omgeving van de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Zoals de naam het al zegt, passeerden we hier ook heel veel vennen; kleine, grote, ronde, langgerekte, allerlei soorten en maten. Het was nog flink mistig in dit gebied en dat gaf wel een beetje een spookachtige sfeer. Ook kwam ik hier bij de eerste geocache van deze dag, genaamd “Moordboom”. Een inscriptie in deze boom herinnert aan een dubbele moord die hier heeft plaatsgevonden aan het einde van de tweede wereldoorlog. De geocache heb ik helaas niet kunnen vinden, zelfs niet met enige hulp van een paar andere geocachers die ook aan de wandel waren. De route kwam ook nog langs Boshuis Venkraai, vlak langs het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, in de buurt van brasserie Ome Jan en bijna bij het Fletcher hotel-restaurant Boschoord. Aan horeca geen gebrek dus in deze omgeving.

Via het natuurtheater Oisterwijk, waar het nu heel rustig was, liepen we naar Boscafé De Rode Lelie. Op deze officiële rust dronk ik even een trappistje en trof ik Theo (van Hennie). Toen hij verder wilde gaan, besloot ik met hem mee te lopen. Langs het Staalbergven wandelden we naar hotel De Paddestoel om vervolgens langs grillrestaurant en bowling Net Iets Anders verder oostwaarts te gaan. Via een smal paadje langs de Rosep, waar ik goed moest uitkijken en waar Theo duidelijk in het voordeel was, wandelden we weer richting het natuurgebied Kampina. We staken de heide over en kwamen zo weer in het buitengebied van Boxtel terecht, nabij de Kleine Aa. Hier lagen nog drie geocaches die ik meegepikt heb, maar daardoor raakte ik Theo wel kwijt. Bij een brug over de Kleine Aa stond de soeppost van OLAT. De echte soep bleek helaas al op te zijn; dat schijnt volgens andere wandelaars wel meer voor te komen als je laat bent; en dus restte alleen een bekertje bouillon nog. Nadat ik ook de vierde en laatste geocache had opgepikt, vervolgde ik mijn weg over een graspad langs de Kleine Aa terug naar Boxtel.

Mist in de Oisterwijkse Bossen en Vennen

Toch nog een sneeuwbui
Ook ging de route nog een klein stukje langs de Beerze voordat we het spoor overstaken en de bebouwde kom van Boxtel bereikten. In het centrum van Boxtel kwamen we over de kerstmarkt die al bijna afgelopen was en halverwege staken we de Dommel nog over. We hadden de hele dag droog weer gehad, maar op de kerstmarkt sneeuwde het. Nepsneeuw, wel te verstaan. En dat goedje bleef aardig plakken op mijn kleding en schoenen. Nadat ik de kerstman een handje had gegeven en op de foto had gezet, liep ik vlug door naar de finish. De tijd begon te dringen; ik kwam om tien voor vijf binnen. Om vijf uur zou de finish sluiten. Ik heb nog even een trappistje genuttigd en met Hennie en Theo zitten kletsen. Toen zij vertrokken zat ik aan mijn tweede trappistje en heb ik even bij de organisatie aan tafel gezeten. Daarna ben ik weer via het centrum naar het station gelopen, waar ik net de trein van 18.09 richting Eindhoven miste. Dan maar veertien minuten later vertrekken; voor de aankomst om 19.23 uur in Blerick maakte dat toch niet uit…

Over rolandweyers

Interesses: wandelen, internet, geocaching
Dit bericht werd geplaatst in Hobby en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.