72e Airborne wandeltocht Oosterbeek, 01-09-2018


Klik hier voor de website van de Airborne wandeltocht OosterbeekDatum: 01-09-2018
Tocht: 72e Airborne wandeltocht
Organisatie: Politie Sport Vereniging Renkum
Internet: http://www.airbornewandeltocht.nl/
Afstand: 41 kilometer
Totaal afgelegd: 45122 kilometer
Weer: Beetje bewolkt maar wel flink zonnig en droog. Nauwelijks wind.
Middagtemperatuur: ca. 21 °C.
Foto-album: Klik hier
Route: Klik hier
Geocache(s): GC7BJKZ

Ook dit jaar had ik de Airborne wandeltocht weer in mijn planning gezet. Vorig jaar hadden we de vijfentwintig kilometer gelopen, maar dat was mij veel te druk. Daarom had ik besloten om nu weer de veertig kilometer te gaan doen. Helaas kreeg ik de andere drie (Claud, Dick en Marcel) niet mee op deze afstand, dus ging ik alleen op pad. Even na zes uur nam ik de trein naar Nijmegen, waar ik over kon stappen op een intercity die een extra stop in Oosterbeek zou maken. Rond kwart voor acht kwam ik aan op sportpark Hartenstein, waar ik even een bekertje koffie gedronken heb. Rond vijf over acht liep ik aan de achterzijde de poort uit. De route was exact gelijk aan die van de voorgaande edities.

Toch nog bekenden…
Onderweg naar Wolfheze kwam ik Jeanette van wandelsportvereniging WS78 tegen. We raakten aan de praat en ons tempo kwam aardig overeen, dus konden we samen verder. Bij kwekerij De Boschhoeve, ooit ook een rustplaats in een tocht van WS78, zijn we even gestopt voor een bekertje koffie. Iets verderop, bij de splitsing van de vijfentwintig en veertig kilometer, kwamen we Hennie tegen. Haar had ik niet op deze tocht verwacht. Als ik het goed onthouden heb, had Wendy Theo uitgenodigd om hier de veertig te gaan lopen en zodoende was Hennie er ook. Wendy en Theo liepen al een aardig stukje voor ons. We zagen ze op de rust bij de schaapskooi op de Zuid-Ginkelse heide zitten. Daar zijn wij doorgelopen. Over het lange rechte fietspad ging het vervolgens naar Renkum. Jeanette had even behoefte aan rust en we streken neer bij een mobiele verkooppost aan het begin van het dorp. Helaas was er niks van mijn gading te verkrijgen, geen cola-light, geen soep… Alles al uitverkocht. Dus gingen we, na een paar minuten gezeten te hebben, vlug weer verder. En op hetzelfde moment kwamen Theo en Wendy voorbij. We sloten bij hen aan. Een paar honderd meter verderop werd gratis koffie uitgedeeld en toen waren we hen weer kwijt…

Kevertje in de bossen bij de Zuid-Ginkelse Heide

Omdat het aantal rustmogelijkheden rondom Renkum niet zo groot is, had ik al op Google Maps gekeken wat er aan horeca in het dorp aanwezig is. De cafetaria waar we vroeger wel eens gerust hebben, is hooguit goed voor een cola zero en niet erg gezellig. De HEMA heeft, voor zover ik kon zien, geen lunchroom. Maar er stond wel een andere lunchroom op de kaart: LuZoNa. Midden in het centrum. Daar hebben we heerlijk op het terras gezeten. Ze hadden Pauwels Kwak, in een origineel koetsiersglas. Dan is het wel de moeite waard om er even voor te gaan zitten… Na een poosje werd de spoeling dun en werd het voor ons ook de hoogste tijd om eens verder te gaan. Via Heelsum en Doorwerth wandelden we naar het Duno-plateau. Daar lag een nieuwe geocache bij de stenen brug. De cache had ik zo te pakken, maar ondanks dat ik de juiste code had, kreeg ik het cijferslot niet open. Totdat het beugeltje waaraan hij vastzat vanzelf uit elkaar viel. Toen kon ik alsnog iets in het logboekje schrijven.

Flink doorgestapt richting de finish
Jeanette vroeg zich af waarom het zo lang duurde, maar heeft toch op mij gewacht. We waren aan het twijfelen of we nog ergens zouden rusten. Bij de scouting op het Duno-plateau heb ik gauw een blikje cola-light gehaald en we besloten in ieder geval door te lopen via Heveadorp naar de Westerbouwing. Ik heb het uitzicht daar al zo vaak gezien en van Jeanette hoefden we er niet naartoe, dus gingen we maar door richting de finish. In de versierde straten van Oosterbeek was het nog steeds gezellig, evenals in het centrum. En we waren nog ruim op tijd om de originele route onder de boog door te mogen lopen. Bij het monument zagen we zelfs nog een flinke groep militairen die aan het herdenken waren. Prachtig. Om vijf over vijf kwamen we aan op sportpark Hartenstein, waar we nog iets gedronken hebben in de kantine van de Oosterbeekse ijsvereniging. Net toen Jeanette ging vertrekken, kwamen Corné en Miranda over de finish. Herman uit Arnhem zat intussen ook bij ons en we hebben nog een biertje gedaan, voordat ieder weer zijn eigen weg ging. Voor mij was dat rond twintig voor zeven met de trein via Arnhem naar Nijmegen, en daar weer overstappen richting Blerick, waar ik rond half negen aankwam. En dankzij Jeanette is het toch nog een enorm gezellige dag geworden…

Herdenkende militairen in Oosterbeek

Advertenties

Over rolandweyers

Interesses: wandelen, internet, geocaching
Dit bericht werd geplaatst in Hobby en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.