14e Kippenloop Katwijk aan Zee, 09-06-2018


Klik hier voor de website van de Kippenloop

Datum: 09-06-2018
Tocht: 14e Kippenloop
Organisatie: Stichting Katwijk Wandelmarathon
Internet: http://www.kippenloop.nl/
Afstand: 25 kilometer
Totaal afgelegd: 44471 kilometer
Weer: Flink bewolkt, droog, later ook wat zon, frisse bries aan zee (N 4 Bft.).
Middagtemperatuur: ca. 19 °C.
Foto-album: Klik hier
Route: Klik hier
Geocache(s): –

Ook dit jaar ging ik voor de gezelligheid weer naar de Kippenloop in Katwijk aan Zee. En zo steun ik ook nog het KWF kankerfonds. Het was wel weer vroeg opstaan, om vier uur, en dankzij mijn wietrokende buren had ik nauwelijks een oog dicht gedaan. Om half elf en half twee zaten ze op het balkon, kreeg ik die troep in mijn slaapkamer en kon ik de boel weer gaan luchten. Dus maar eerst een beker koffie, het licht aan, de balkondeuren open en radio Veronica uit de speakers. Schijt aan de buren, want dat hebben ze ook aan mij… Ik was het even goed zat om maar altijd sociaal te zijn en er niks voor terug te krijgen…

Broodjes had ik gelukkig al van tevoren gesmeerd, dus dat scheelde tijd. Om twintig over vijf heb ik mijn schoenen aangetrokken en ben ik naar het station gelopen. Hoewel het nog fris was, was een trainingsjasje toch net iets te warm. Onderweg had ik ruzie met de meeuwen, die agressief waren en luid krijsend laag overvlogen. Meppende bewegingen maken met mijn taststok hielp om ze weg te houden. En daarna had ik nog wat gedoe met die irritante OV-chipkaartpoortjes op het station… Maar de trein van 5.49 uur richting Haarlem heb ik ruimschoots gehaald en daar had ik twintig minuten overstaptijd. In de trein naar Leiden heb ik even mijn broodjes opgegeten. Ik hoopte in Leiden koffie te kunnen halen bij de AH To Go of de kiosk, echter zag ik nauwelijks waar ik moest zijn, omdat alles in contrastloos grijs en wit gemaakt is op dat station. De kiosk en AH To Go die ik wel vond, bleken nog dicht te zijn.

Eerst maar een bakkie…
Dus nam ik om 7.23 uur de bus naar Noordwijk, waar ik samen met andere wandelaars moest overstappen op lijn 90. Die kwam vlak voor de halte Camping Noordduinen even in de file te staan. De verkeersregelaar liet ons wel snel door en om acht uur kwam ik aan bij de start, waar ik Corné, Miranda, Nancy (de zus van Corné) en haar vriend Ron ontmoette. Bij de toiletten was het mij te druk en ik had ook enorm veel zin in een beker koffie. De rest hoefde niks, dus dronk ik snel mijn beker leeg en daarna hebben we de startknip, routebeschrijving en keycord opgehaald. Rond tien over acht zijn we van start gegaan. De route en de rusten waren weer grotendeels hetzelfde als vorig jaar, dus echt verrassend werd het niet. Maar zoals eerder gezegd, ik ging voor de gezelligheid…

Gezamenlijke start op parkeerterrein Noordduinen

Na het rondje door de Coepelduynen (waar we even in de file stonden) en de buitensluis, waar de Rijn in de Noordzee uitkomt, volgde het stuk over de boulevard en de stempelpost bij de reddingsbrigade. Daar kregen we een mini-krentenbol en een beker koffie. Het was er flink drukker dan vorig jaar. Waren wij nou zo vroeg…? Ik had het warm en vergat mijn jasje uit te doen. Maar goed ook, want op het strand waaide een aardige noordenwind, wat het toch een stuk frisser maakte. Het strand was eerst nog best breed en goed begaanbaar, totdat er een flinke waterpartij kwam en we hier over een smal randje langs moesten. Bovendien stonden er al aardig wat voetstappen in het zand, waardoor het weer wat mul en ongelijk werd. Even doorploeteren dus, naar de stempelpost bij de Wassenaarseslag. Ook hier stonden we even in de rij voor de stempel en de banaan, die nog best wel groen was. Eigenlijk wilde ik een grapje maken, maar ik heb het toch gelaten. Zou het zo hard gaan met die bananen, dat ze niet eens de tijd hadden om te rijpen…?

Suikerbommetjes
De strandtenten achter de stempelpost zaten goed vol en dus liepen wij even door naar beachclub BAIT. Voorgaande jaren dronken we nog wel eens een Jägermeister bij de cappuccino, maar die stond niet meer op de kaart en men had het ook niet. We zaten even heerlijk uit de wind en na deze rust wandelden we bij de Wassenaarseslag omhoog, de duinen in. Ook was het op deze zaterdag weer bunkerdag, maar helaas konden we dit niet combineren met het wandelen omdat het teveel tijd ging kosten. We liepen een flink stuk door de Berkheide, waarbij we langs de Atlantikwall en een vogelkijkwand aan het Nieuwemeer kwamen. Ook waren er weer twee waterposten ingericht in de duinen. Even was ik Corné en Miranda kwijt, maar dankzij het digitale hulpje (in de vorm van Endomondo) zag ik precies dat ze dichtbij waren. Even goed kijken en ja, ze liepen vijftig meter voor me… Niet veel later wandelden we het Panbos in. Heerlijk, even wat schaduw, en het is nog een mooi stukje ook. We kamen helaas net niet langs restaurant Panbos, want daar had ik graag even op het terras gezeten. En omdat de rest alweer een stukje voor me liep, wist ik niet of zij dit uitstapje gemaakt hadden. Dan maar eerst naar de stempelpost, waar we een appel en een kippenpoot kregen. Ook werd er weer Bavaria 0.0 uitgedeeld. Ik vind het niet lekker en bovendien heeft het teveel koolhydraten. We zijn nog even aan de overkant, bij de Pannenkoekenboerderij Katwijk, een biertje gaan drinken. Ook trappist is niet goed voor mijn suikerspiegel, maar om nou alles te laten met mijn diabetes… Een beetje genieten moet ook kunnen…

Tankwering bij de Atlantikwall

Bij het aanzetten van de GPS na de rust liet die het afweten. Blijkbaar een probleem met de batterijen, en omdat ik er al eerder nieuwe in had gegaan, moest ik een nieuw setje uit mijn rugzak halen. Onderweg heb ik ook even mijn broodjes opgegeten. Het stuk langs de N441 vind ik altijd maar saai. Ik denk dan “Waarom niet door de duinen terug?”, maar als ik zo op de kaart kijk, is dat niet eens mogelijk. Het Panbos heeft volgens mij maar één uitgang aan de achterzijde (waardoor wij naar binnen zijn gekomen) en ten noorden van het Panbos zijn nauwelijks paden die weer op de route aansluiten. Daarbij ook nog in acht genomen dat de afstand moet blijven kloppen en niet alles toegankelijk is… Gelukkig is het stuk langs de N441 niet al te lang en mochten we daarna wel weer door de duinen. Ik vroeg nog of er iemand zin had om naar het uitzichtpunt op het Vlaggeduin te gaan, maar niemand wilde van dit mooie uitzicht op 37 meter hoogte gaan genieten. Het zou ongeveer 500 meter aan de route toevoegen. En dus liepen we verder naar de laatste stempelpost, waar we kippensoep kregen en Henk Vink troffen.

We hebben er even gezeten om vervolgens de laatste twee en een halve kilometer af te leggen. Langs camping De Zuidduinen liepen we Katwijk aan Zee weer in. Vorig jaar namen we nog een wandelpad parallel aan de boulevard, maar dit keer bleven we op de boulevard zelf. Via een ommetje door de Voorstraat en de Princestraat kwamen we even voor half vier aan de finish. Het laatste stukje was chaotisch, omdat er van allerlei obstakels in de straat stonden en mensen kriskras door elkaar liepen. Een fatsoenlijke afzetting van het parcours zou het een stuk duidelijker gemaakt hebben. Ook op het Andreasplein was het drukker dan vorig jaar. De haring konden we meteen ophalen, maar voor de kibbeling moesten we toch een flinke poos in de rij staan. En dat geduw, getrek en gestoot is voor mij, als slechtziende, niet prettig, aangezien ik meer op mijn gevoel moet kunnen vertrouwen dan op mijn zicht. Bovendien, als ik met mijn stok onder de arm geklemd sta en mijn handen vol heb, kan ik ook geen kant op. Het kost dan weinig moeite om geïrriteerd te raken… Daarom hebben we een plekje aan de rand van het plein opgezocht en toen de versnaperingen op waren, zijn we meteen gegaan.

Katwijks bier
We (Corné, Miranda en ik) wilden nog wat gaan drinken bij beachclub Zomers. Daar bleek echter een groot deel van het terras gereserveerd te zijn en zo kwamen we iets zuidelijker, bij “restaurant aan zee” Het Strand terecht. Hoewel het best druk was, vonden we een tafeltje dat vanaf 18.30 gereserveerd zou zijn. Wij waren voor die tijd toch wel weg. De kaart beloofde lokale biertjes van de Katwijkse brouwerij en bij navraag had men rookbier en wit. Het rookbier “eròòkt” smaakte fantastisch; echt een aanrader. En het wit bleek volgens de bier-app Untappd niet meer gemaakt te worden. Het tweede biertje wat ik probeerde was dan ook geen wit, maar een hefeweizen met de toepasselijke naam “Zeebries”. Die zeebries stond er zeker, en het werd later ook best fris op het terras.

Duinen bij Katwijk aan Zee

Even voor zes uur hebben Corné en Miranda de pendelbus naar het parkeerterrein genomen, en ik de streekbus naar Leiden. Er zaten meer wandelaars in de bus en geheel in de stijl van de kippenloop was het dus een gekakel van jewelste. Ik had zelfs moeite om de omroep te verstaan en zoveel geluid is voor mij net even iets te veel. Ik twijfelde nog of ik iets wilde gaan eten in Leiden. Zin om een restaurant op te zoeken, had ik niet. Dus liep ik op het station even naar de Smullers waar ik een gehaktstaaf uit de muur trok. Het was er rustig en ik besloot nog een patatje speciaal te bestellen. Het kostte echter aardig wat moeite om die op te krijgen. Vervolgens nam ik de trein naar Amsterdam Sloterdijk, waar ik over kon stappen op de intercity naar Alkmaar. Daar kwam ik even na acht uur aan, waarna ik te voet naar huis ben gegaan. Hoewel het lopen niet eens zo vermoeiend was, was ik toch best moe. Ik heb nog even gedoucht, televisie gekeken en een speciaalbiertje gedronken, en toen ben ik op de bank in slaap gevallen. Het slaaptekort van de vorige nacht bleek toch zijn tol te eisen…

Advertenties

Over rolandweyers

Interesses: wandelen, internet, geocaching
Dit bericht werd geplaatst in Hobby en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.