3e Winterwandeling Hart van Brabant Tilburg, 14-01-2018


Klik hier voor de website van wsv. Hart van Brabant TilburgDatum: 14-01-2018
Tocht: 3e winterwandeling seizoen 2017/2018
Organisatie: Wsv. Hart van Brabant
Internet: http://www.wsv-hartvanbrabant.nl/
Afstand: 33 km.
Totaal afgelegd: 43495 kilometer
Weer: Nauwelijks bewolkt, zonnig, beetje wind (O/ZO 3 Bft.)
Middagtemperatuur: ca. 6 °C.
Foto-album: Klik hier
Route: Klik hier
Geocache(s): GC696XEGC452JEGC453KMGC7731EGC78GWFGC50FW1

Het was al heel wat jaren terug dat ik bij een tocht van wandelsportvereniging Hart van Brabant ben geweest. Destijds kon ik er vanuit Blerick pas om tien voor negen zijn, en was de start van de veertig kilometer om negen uur. Die heb ik samen met Rudolf gelopen. Bovendien bleek de veertig meer richting de tweeënveertig kilometer te gaan. Nu was het toch anders. Sinds de invoering van de laatste nieuwe dienstregeling had ik wat meer speling voor de start. Ik was er rond half negen en dus had ik nog tijd voor een kop koffie. Daarnaast had men de lange afstand van veertig kilometer in de ban gedaan en was de grootste afstand nu drieëndertig kilometer. Minder stressvol en ook wat meer tijd om te geocachen, al moest dat toch nog vlug gebeuren.

Cobbenhagenpark
We startten dit keer vanuit de café en niet vanuit de zaal, waardoor het startbureau al snel vol liep. Daarom liet men ons even voor negen uur al gaan. De omgeving ken ik niet al te best, maar in het praatje hoorde ik dat we naar radio Paloma gingen. Daar was ik eerder geweest en toen we eenmaal aan de wandel waren, had ik het idee dat we tegengesteld liepen aan de route van vroeger. We doken al snel het Cobbenhagenpark in waar een hele serie geocaches lag. Ik kon er één van meepikken, maar die vond ik zo snel niet. En de meute die ook zowat in één keer gezamenlijk vertrokken was, begon al meteen flink uit te dunnen, dus bleef ik ook niet al te lang zoeken. Inmiddels liep ik al tussen wandelaars van wandelsportvereniging Waalwijk ’82 die een kortere afstand liepen. Zo hier en daar heb ik in het park nog wat foto’s gemaakt, waarna de tocht door de woonwijken verder liep.

In het Cobbenhagenpark

In De Blaak lag wederom een serie geocaches en dus raakte ik de groep uit Waalwijk kwijt. Twee caches lagen vlakbij de route maar ook deze werden geen succes. Ik wilde toch een beetje doorlopen en dat zorgde wellicht voor net iets te veel onrust bij het zoeken. Ook toen we bij de A58 aan het Bels Lijntje kwamen diende er zich weer een geocache aan. Op het nulpunt zag ik niks en ondanks de duidelijke hint lukte het ook niet om deze cache te pakken te krijgen. Dat beloofde niet veel goeds voor vandaag… We kregen een splitsing en even zag ik een hoop wandelaars uit tegengestelde richting komen, wat een beetje verwarrend was. Gelukkig klopte de routebeschrijving perfect en stond er zo hier en daar een krijtpijl. Na nog een splitsing arriveerde ik zowat als laatste op de eerste wagenrust, waar nog wel wat wandelaars aanwezig waren. Maar na de beker koffie was iedereen al vertrokken en ging ik alleen verder op pad.

Grenspaal?
We liepen tussen Goirle en Riel door, en kwamen op de Regte Heide. We waren al gewaarschuwd voor een hardloop- en mountainbike-evenement dat hier plaatsvond. Toen ik er langs kwam had ik geen last van overige sporters, maar ik moest wel heel goed kijken waar de pijlen hingen. De situatie was ons wel van tevoren uitgelegd, maar ik had er een heel andere voorstelling van. Na een beetje zoeken bij de tent van dat evenement had ik het juiste pad te pakken en even verderop, waar alle auto’s geparkeerd stonden, was de situatie snel duidelijk. Even over een afzetlintje heen stappen en ik kon mijn route vervolgen. Op de uitgestrekte heide kwam ik ook nog een aantal grafheuvels tegen en een informatiepaal, waarvan ik eerst dacht dat het een grenspaal van de Nederlands-Belgische grens was. Ik heb er foto’s van gemaakt en omdat ik ter plekke niet alles kon lezen heb ik die thuis maar met rust bekeken.

Regte Heide

Vlakbij het gehucht Nieuwkerk kregen we een tweede wagenrust waar ik even een beker bouillon gedronken heb. Ook hier had ik het idee de laatste wandelaar te zijn, maar er bleken toch nog wat mensen achter me te zitten. Zij hebben wel iets korter gerust, waardoor ik wel als laatste vertrokken ben. Het was nu nog een kleine drie kilometer naar de caférust. Al snel stak ik de Nederlands-Belgische grens over bij Aarle en nadat ik vlug nog een geocache opgepikt had, arriveerde ik bij radio Paloma. Ik vind dit een heel aparte plek. Je loopt zo langs het raam van de radiostudio een café in, waar nog flink gerookt wordt. Om de niet-rokers tegemoet te komen had men buiten wel een tent neergezet, maar ik besloot toch even binnen te gaan zitten, hoewel ik meestal wel snel last heb van de rook. Het viel uiteindelijk wel mee. Het beloofde Tongerlo op het welkomstbord hadden ze niet, maar een Westmalle dubbel voor twee euro was ook prima. Daar krijg je hem in Nederland niet voor. Ik heb even aan de bar zitten kletsen met iemand uit de buurt die hier elke zondag komt, en nadat ik op de foto gezet was ging de tocht weer verder…

Ook hier hebben ze haast…
In de toespraak hadden ze het over een nat veld achter het radiostation dat gemeden werd vanwege de drassigheid. Ik kon me hier niks bij voorstellen en het alternatieve parcours, dat ons meteen weer over de grens bracht, was prima. In het achterliggende natuurgebied Landgoed De Hoevens, bij boerderij D’n Ooievaarsnest, heb ik me even verlopen. Waarschijnlijk gewoon een pijltje over het hoofd gezien. Gelukkig waren de pijlenophalers nog niet voorbij geweest en zag ik vrij snel waar ik verkeerd gegaan was. Via een drassig pad langs de Ley, enkele mooie vlonders met bankjes en een stukje bos kwamen we in de buurtschap Het Riels Hoefke bij een Lourdesgrotje. Nadat ik er een foto van gemaakt had ging ik op zoek naar de nabijgelegen geocache, die ik vrij vlug vond. Intussen kwamen ook de pijlenophalers langs en één ervan had flink commentaar. Ik irriteerde me hieraan, want het was pas twee uur en met nog maar zo’n tien kilometer te gaan kon ik, ondanks het geocachen, best voor vijf uur binnen zijn. Hoeven pijlenophalers tegenwoordig geen rekening meer te houden met de uiterste finishtijd die in de KWBN-wandelagenda vermeld staat…?

Rust bij Radio Paloma

Ik besloot het geocachen verder maar voor gezien te houden en toen ik in de gaten kreeg hoe snel de pijlenophalers achter mij liepen, had ik ineens ongemerkt een flink hoog tempo te pakken. Later bleek dat voor mijn doen toch veel te snel te zijn. We staken weer de Regte Heide over, waar nog steeds hardlopers voorbij kwamen. De organisatie vond dat ik flink de pas erin had en ik zei dat dat ook wel moest met een paar chagrijnige pijlenophalers in mijn kielzog. Maar bij de derde wagenrust besloot ik toch even te stoppen voor een beker koffie en het wat rustiger aan te doen. De pijlenophalers bleven er ook even plakken en na een poosje kon ik aansluiten bij een tweetal uit Breda dat voor mij liep. Na wat natuur liepen we langs de bebouwde kom van Goirle en kwamen we op het Bels Lijntje, dat we een flink stuk volgden. Ook kwamen we weer bij de A58, maar voor de geocache die daar ligt had ik geen tijd meer.

Vroeg binnen
Via het natuurgebied De Blaak en De Oude Warrande wandelden we naar de spoorlijn Tilburg-Breda, die we volgden totdat we bij station Tilburg Universiteit (voorheen Tilburg-West) kwamen. Nadat we onder het station door waren gegaan arriveerden we net na vier uur aan de finish bij restaurant Boerke Mutsaers. De grote drukte was al verdwenen, maar ik trof er Carl nog even. Ik heb nog een trappistje gedronken en besloot toen snel de trein van 16.39 uur richting Tilburg te nemen. Omdat ik nogal trek had, scoorde ik daar een frikandellenbroodje bij de Kiosk en vervolgens heb ik de intercity naar Eindhoven gepakt. De overstap daar verliep soepel, waardoor ik even voor zes uur in Blerick was… Lekker op tijd voor het avondeten…

Fietspad op het Bels Lijntje

Advertenties

Over rolandweyers

Interesses: wandelen, internet, geocaching
Dit bericht werd geplaatst in Hobby en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.