Wandeling Amsterdam-Noord, 26-10-2014


Klik hier voor de website van de Cultuur-historische vereniging Amsterdam

Datum: 26-10-2014
Tocht: Wandeling Verrassend Amsterdam Noord
Organisatie: Cultuur-historische vereniging Amsterdam i.s.m. NHWB
Internet: http://www.amsterdamhv.nl/ en http://www.nhwb.nl/
Afstand: 28 kilometer
Totaal afgelegd: 35798 kilometer
Weer: Grijs maar droog, later toenemende wind. Middagtemperatuur: ca. 15 °C.
Foto-album: Klik hier
Route: Klik hier
Geocache(s): GC59VD5 / GC2XMMJ / GC11XPH / GC11XPK / GC11XPQ

Bijna elke werkdag ben ik wel in Amsterdam-Noord te vinden, omdat het bedrijf waar ik voor werk daar staat. Afgelopen vrijdag was dat niet anders. Na het werk zijn we nog in de stad geweest, omdat in de beurs van Berlage het jaarlijkse bokbierfestival was. Ik had er zeven geproefd, maar had gelukkig zaterdag geen kater. Wel heb ik wat langer geslapen en ik had geen zin om nog naar Limburg te gaan. Ik had in de wandelagenda gezien dat er een tocht in Amsterdam-Noord was, en ik had ook al op de reisplanner gekeken of ik daar makkelijk kon komen. Alleen had ik mijn wandelspullen (rugzak, schoenen, inlegzolen, sokken, et cetera) in Blerick liggen. Dus werd het een beetje improviseren; mijn eerste wandelschoenen (die ik wel eens op het strand draag) stonden nog in de gang, met een paar oude zooltjes, en er lag nog een set reserve sokken in de kast. Mijn werkrugzak was wel een beetje klein, maar de belangrijkste zaken (zoals boterhammen, een flesje water, een flesje AA, de paraplu en de heuptas met pasjes, portemonnee en spullen voor de diabetes) pasten er net in.

En dus ging het op zondag om een uur of zeven te voet naar het station in Alkmaar, waar ik de sprinter naar Amsterdam heb genomen. Het vinden van bus 34 was geen probleem, omdat deze vanaf hetzelfde busstation vertrekt als de bus die naar mijn werk gaat. Ik stapte uit bij de halte Pinksterbloemstraat en vanaf daar was het nog zo’n zeven minuten lopen naar de start. Ik had deze route in de GPS gezet, alleen bij het sportpark was het even zoeken waar ik precies zijn moest. Ik kwam bij een donkere ingang, maar de deur bleek niet op slot te zitten. Het licht ging ook pas aan toen ik naar binnen liep. Ook de trap was donker, maar boven hoorde ik wel iemand. Ik ben toch maar gaan kijken, en bleek op de juiste plek te zijn. Het was even na half negen en ik kon al inschrijven. Daarna heb ik eerst even een bekertje koffie gedronken. Ik had toch tijd zat. Eenmaal weer buiten moest de GPS en de live registratie op  Endomondo nog opgestart worden. Bij het weglopen passeerde ik een collega, die zich nog moest inschrijven. Ik ben vast op pad gegaan.

De route ging eerst een stukje door Amsterdam-Noord en we liepen langs het Boven-IJ ziekenhuis. Het was me niet eens opgevallen. We kwamen aan het Noord-Hollands kanaal en staken dit ook over. Daarna volgden we het kanaal een flink stuk, over de Buikslotermeerdijk. De route ging onder de A10 door en dan ben je ook meteen in het buitengebied. Bij het Slochter kwamen we aan de N247, waar we het fietspad moesten volgen richting het Schouw. Bij het café daar hebben we ooit met het werk wat gedronken, maar nu was het nog dicht. We liepen onder de N235 (de weg naar Ilpendam en Purmerend) door en vervolgens kwamen we op de dijk langs de Broekervaart. Daar lag de eerste geocache voor vandaag. Het was een redelijke trommel die ik snel zag liggen. Een aantal wandelaars zag mij schrijven en dacht eerst dat ik van de pers was. Ik heb ze het spel maar even uitgelegd. Ik had nog een gecodeerde munt (“coin”) die ik nabij Doetinchem gevonden heb bij me, en die heb ik hier achtergelaten. Daarna ging het gauw verder richting Broek in Waterland.

Broek in Waterland

Helaas liepen de oude schoenen en versleten zooltjes niet zo erg lekker. Ik had nog geen tien kilometer gelopen en voelde mijn voeten al een beetje. Gelukkig werd de tocht in Broek in Waterland een stukje leuker, want ik hou niet zo van kale polders en ellenlange dijken. In het dorp waren fraaie huizen te zien, en ook mooie straatjes. We liepen langs het Havenrak (een groot open water) en passeerden ook het voormalige raadhuis. Daarna kwamen we op de rust bij pannenkoekenrestaurant De Witte Swaen. Ik had net koffie besteld toen mijn collega ook binnen kwam. We hebben even zitten kletsen en zijn daarna gezamenlijk verder gegaan. We moesten via een tunneltje onder de N247 door en staken met een brugje de Broekervaart over. Daarna volgde een smal fietspad, waar we soms uit moesten wijken voor de fietsers, en we kwamen aan de zuidzijde van Broek in Waterland.

Even later liepen we de Volgermeerpolder in. Dit gebied werd vanaf 1927 als vuilstortplaats voor Amsterdam gebruikt en is later sterk verontreinigd geraakt door illegale dump van chemicaliën. In 1981 werd de stort gesloten en daarna is het gebied gesaneerd, onder andere door er folie en zand (o.a. van het graven van de Noord-Zuidlijn) overheen te doen. Op 19 april 2011 werd het nieuwe natuurgebied geopend. Wij hebben nog even op het informatiebord staan kijken, maar de informatie hierboven heb ik gevonden op de site van de geocache die in het gebied verstopt ligt. Deze hebben we nog gezocht, maar niet kunnen vinden. Achteraf, na het lezen van een aantal logberichten, denk ik wel heel warm gezeten te hebben, maar ik kon er net niet bij. Intussen was het ook wat harder gaan waaien, en dat was in dit open gebied (geen boom te bekennen…) goed te merken.

Het pad werd even iets smaller, maar al snel kwamen we op een bredere weg met fietspad. We lieten Zunderdorp rechts van ons liggen en volgden de weg richting Ransdorp. Maar nog voor dat we daar waren, volgde een splitsing en nam ik afscheid van mijn collega, omdat zij de eenentwintig kilometer route liep. Even daarvoor was een groepje fietsers, met allemaal gele fietsen, ons gepasseerd. Bij het gemaal Nieuwe Gouw kwam ik ze weer tegen. Ze stonden daar stil en het bleek een groep toeristen te zijn die er uitleg kregen over de omgeving. Ik liep ze voorbij en wandelde verder naar Ransdorp. Ik twijfelde nog even over een geocache, maar vond hem toch iets te ver van de route liggen. In het dorp was er weer een rustmogelijkheid, bij café hotel De Zwaan. Eerst wilde ik doorlopen, terug naar Amsterdam-Noord, maar ik had geen idee hoe ver dat nog zou zijn. Dus ging ik toch even bij het café naar binnen. Het was er erg rustig en ik bestelde een lekker glas Affligem Dubbel. Ik heb een praatje gemaakt met de uitbaatster en het bleek dat zij ook een collega van mij kent, die er tegenover in het dorp woont.

Informatiepaneel in de Volgermeerpolder

Na de rust volgden we de weg door Ransdorp, en vervolgens ging het richting Durgerdam. Net buiten Ransdorp moest er bij een bankje een geocache liggen, maar die kon ik niet vinden. De hint was “stam”, en er stonden twee bomen. Maar er was gesnoeid, en dus had ik het vermoeden dat de geocache wel eens verdwenen kon zijn. Vlak voor Durgerdam volgde nog een geocache, nabij de dijk. Ik moest er even voor van de route af, maar hij liet zich vlot vinden. In Durgerdam liepen we langs de haven. De stoep was erg smal, ongelijk en er stonden regelmatig obstakels op. Dus heb ik het grootste deel over de weg gelopen. Het was er nog flink druk met fietsers, wandelaars en auto’s. Bij het verlaten van de bebouwde kom moesten we een fietspad op, maar dat leidde niet naar de geocache die er moest liggen. Dus nam ik de trap naar de dijk en ging ik zoeken. Ook nu lukte het snel om de cache te vinden en te loggen, al was er veel volk op de been. Ik had het uitzicht op de dijk gezien en vond het best wel jammer dat men ons over het lager gelegen fietspad terug liet lopen naar Schellingwoude. Halverwege ben ik nog even bij een bankje gestopt om mijn boterhammen te pakken, want inmiddels was mijn suikerspiegel flink gezakt en het was al vrij laat.

De route ging onder de A10 en de Schellingwouderbrug door. In Schellingwoude hield het fietspad ineens op en moesten we een stukje over de weg lopen. Vanwege het tuincentrum stonden er veel auto’s, maar het uitzicht over de haven, iets verderop, was wel weer erg mooi. Onlangs waren we hier nog geweest met de Dam tot Dam wandeltocht. We liepen de Nieuwendammerdijk op en daar was weer een rust, bij café IJzicht. Het IJ is hier nog ver te zoeken, maar ik maakte er toch even een pauze. Er zaten wel wat gasten binnen, maar ook hier was het rustig. Net na mij arriveerden nog een paar wandelaars; ze bleken uit Harderwijk te komen. We hebben wat zitten praten en ik heb een cola-light gedronken. Het was nu niet ver meer naar de finish. Na de rust vervolgden we de Nieuwendammerdijk langs café ’t Sluisje en de kerk, en daarna liepen we het W.H. Vliegenbos in.

Ons bedrijf ligt aan dit bos en ik ga er dan ook regelmatig in de lunchpauze even wandelen. Hoewel ik al verschillende foto’s op RunKeeper, Endomondo en Twitter geplaatst heb, heb ik nu ook een paar foto’s gemaakt voor de weblog. Het oudste stadsbos van Amsterdam is erg fraai; de herfstkleuren beginnen ook hier erg goed zichtbaar te worden. We liepen nog langs ons bedrijf en gingen daarna het Vogeldorp in. Hier staat een oud gemeentelijk badhuis waar nu het museum De Noord in gevestigd is. In dit museum wordt de geschiedenis van Amsterdam-Noord verteld. We hadden er mogen rusten, maar gezien de tijd heb ik dat niet gedaan. De route ging verder het Noorderpark in, het voormalige Volewijckpark. We staken de Nieuwe Leeuwarderweg over via de tweede brug en kwamen langs een voormalig tankstation. De twee tankstations die vroeger aan deze weg lagen zijn onbruikbaar geworden doordat de weg verlaagd is, in verband met de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Het waren groene BP-tankstations, maar één is er nu geel geschilderd, en het ander roze. In het roze tankstation zag ik allemaal gekleurde LED-lampjes in de overkapping, vreemde stenen loungebankjes, en er liepen mensen rond waarbij ik me niet zo op mijn gemak voelde. Ik ben maar snel doorgelopen, en maar goed ook, want later hoorde ik een paar harde vuurwerkknallen achter mij.

In het W.H. Vliegenbos

Tot slot volgde nog een stukje Buiksloterdijk (ook weer met fraaie huizen) en staken we het Noord-Hollands kanaal weer over. Daarna kwamen we spoedig aan de finish, rond kwart over vier. De voeten deden inmiddels flink zeer; hier en daar zaten er wat schuurplekken en irritaties, en ik had ook wat kramp. Ik was blij dat ik aan de eindstreep was. Helaas had ik geen wandelboekje bij me, en dus moest er op een blaadje gestempeld worden. Ook had ik een medaille genomen, omdat ik er van deze tocht nog geen had. Na het afmelden liep ik naar de bar en vroeg of ze speciaalbier hadden. Er kwam een flesje bokbier boven tafel en ik raakte aan de praat met een paar wandelaars. Het was gezellig en dus dronk ik nog een bokbiertje. Bijna als laatste verliet ik met een andere wandelaar de kantine, en we zijn samen naar de bus gelopen. Het begon inmiddels aardig donker te worden. Op Amsterdam Centraal gingen we ieder onze eigen weg. Ik nam de intercity naar Alkmaar, maar die was iets te laat waardoor ik geen aansluiting meer had op de bus. Dat werd dus nog een stukje lopen. Thuis heb ik maar gauw de schoenen en sokken uit gedaan, en ben daarna neergeploft op de bank…

Over rolandweyers

Interesses: wandelen, internet, geocaching
Dit bericht werd geplaatst in Hobby en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.