Winterserie WS78, Doetinchem, 18-10-2014


Datum: 18-10-2014
Tocht: Voettocht naar de Heerlijckheid Slangenburg (serie 37 tocht 2)
Organisatie: Wsv. WS78
Internet: http://www.ws78.nl/
Afstand: 40 kilometer
Totaal afgelegd: 35770 kilometer
Weer: Zonnig en warm, eerst beetje bewolkt, frisse wind. Middagtemperatuur: ca. 22 °C.
Foto-album: Klik hier
Route: Klik hier
Geocache(s): GC3A0B9 / GC45QET / GC3XEQ5 / GC2RPT7 / GC32EWB / GC3ZVHJ

Eigenlijk was deze tocht van WS78 iets te ver weg voor mij. Vanuit Alkmaar was het nauwelijks te doen met het openbaar vervoer, en vanuit Blerick was het twee uur en vijf minuten. Ik had me voorgenomen om niet meer dan twee uur te gaan reizen, maar omdat ik de eerste tocht van het seizoen gemist had (vanwege Fulda), wilde ik wel graag naar deze tocht. En dus ben ik op vrijdag eerst vanuit het werk naar Blerick gegaan. Met de verkoudheid ging het ook weer wat beter, maar het was nog lang niet over. Gelukkig was er bij deze tocht van WS78 ook de mogelijkheid om twintig kilometer te lopen (tot de soeppost / koffiepost en dan de terugweg nemen), dus ik kon altijd nog de route inkorten als het nodig zou zijn.

Ik nam de eerste trein vanuit Blerick naar Nijmegen, om 6.02 uur. In Nijmegen had ik helaas geen tijd meer om koffie te halen, want kort na zeven uur vertrok de sprinter richting Arnhem. De Albert Heijn To Go was pas om zeven uur open. In de sprinter sprak ik een wandelaar, maar die was ik in Arnhem ineens kwijt. Daar moest ik even zoeken naar het juiste perron. De borden gaven aan dat de Arriva-trein naar Doetinchem wat vertraging had, maar volgens mij was hij keurig op tijd. Jammer genoeg deed de omroepinstallatie het niet, waardoor het voor mij lastig was om te zien waar we waren. Het werd buiten al licht en dat zorgde voor een mooie rode ochtendgloed. De trein ging vandaag niet verder dan Doetinchem vanwege werkzaamheden.

Ochtendgloren gezien vanuit de Arriva-trein

Vanaf het station was de route goed bepijld naar de start, maar er liepen ook een aantal wandelaars voor mij. In het AOC Oost was het al redelijk druk. Ik heb me ingeschreven en een beker koffie gehaald. Daarna keek ik even in de rondte of ik bekenden zag. Ik wist dat Corné en Miranda niet kwamen, maar ik had Hennie en Theo wel verwacht. Ik was al lang vergeten wat zij gezegd hadden, of ze wel of niet gingen, maar ik zag ze nergens. Toen ik weer naar buiten ging kwam ik Arie nog tegen. Om negen uur werd er een praatje gehouden en toen mochten we, na het uitreiken van de routebeschrijvingen, vertrekken.

We liepen een klein stukje door Doetinchem, maar al gauw staken we de spoorlijn over en kwamen we in natuurgebied De Ruige Horst. We volgden een smal paadje, wat hier en daar een beetje glad was. Vanwege de massale start lag het tempo nog niet zo erg hoog. Al spoedig volgde de eerste geocache, zo’n honderd meter van het parcours. Het was nog vroeg en ik besloot er even naar toe te gaan. Na ongeveer een minuut zoeken had ik hem te pakken, en na het loggen ben ik teruggelopen naar het paadje, waar het nu lekker rustig was. Een paar laatste wandelaars liepen nog voor of achter mij. Iets verderop lag er een geocache pal langs de route, en die was ook snel gevonden. Het loggen ging echter niet zonder dat een aantal wandelaars het zag.

De natuurgebieden volgden zich onopgemerkt achter elkaar op. We liepen door de Zumpe en Koekendaal; bos en weidelandschap wisselden elkaar af. Vervolgens kwamen we op landgoed Heerlijckheid Slangenburg, dat best wel groot is. Spoedig bereikten we het kasteel Slangenburg, waar in één van de gebouwen een landgoederenwinkel gevestigd is. Daar hadden wij de soeppost. Het was er tamelijk druk en ik zag zo gauw geen zitplaats, dus ben ik buiten in het zonnetje gaan staan. Net toen ik op het punt stond om weg te gaan, kwam ik Olfert tegen. We zijn samen verder gegaan.

Kasteel Slangenburg

Ook nu werd de route afgewisseld door bos en akkerlandschap. We liepen een stuk richting Zelhem, maar in het dorp zelf zijn we niet geweest. Ongeveer een week geleden is hier in de omgeving een flinke windhoos langs geraasd, maar ik heb geen schade gezien. Dat zou natuurlijk ook aan mijn beperkte zicht kunnen liggen… We kwamen nog langs een boerderij waar gebruikte tractoren verkocht werden, en er stonden fraaie exemplaren tussen. Sommige waren al echte oldtimers. Daarna liepen we het Boelekeerlspad op, één van de vele klompenpaden die er in Nederland te vinden zijn. Alhoewel ik mijn twijfels heb of dit een officieel klompenpad is, want op de site van de klompenpaden vind ik hem niet terug.

Langs het Boelekeerlspad zat ook weer een geocache verstopt bij een picknickbank. Ik keek onder de tafel en zag hem meteen hangen. Makkie dus. Deze cache kostte gelukkig maar weinig tijd. We passeerden nog een grondwaterhoogtemeter en iets verderop liepen we langs een meer in natuurgebied ’t Veld. Daar stond ook een grote vogelkijkhut, waar we even binnen zijn gaan kijken. Met mijn zicht zag ik geen vogels, maar het uitzicht over het meer was ook niet onaardig. Vervolgens wandelden we naar Halle-Nijman, voor de caférust bij zalencentrum Lovink. We werden achterom geleid, waar men in de “tuin” flink wat stoelen, banken en tafels had neergezet. Zelfs speciaalbier konden we buiten bestellen. Ik nam een lekker glas herfstbok en heb ook mijn boterhammen genuttigd. Het was gelukkig nog best aardig weer om even buiten te zitten. In de drukte was ik wel Olfert kwijt geraakt, maar na een poosje zag ik dat hij niet ver van mij vandaan zat.

Intussen begon ik mijn voeten al weer te voelen. De schade was niet erg groot, maar de schuurplekjes waren wel een beetje pijnlijk. Afplakken zou veel moeite en tijd kosten, dus gingen we maar verder. We liepen een klein stukje terug en kwamen door het dorp Halle-Nijman. Het volgende stuk route was zeer landelijk; weilanden, boerderijen en af een toe een klein stukje bos. Vanwege het warme weer waren we een beetje aan het zweten, en een nieuwsgierige koe langs de route vond het zoute zweet maar al te lekker. Alleen een beetje oppassen, want zo’n koeientong is zo ruw als schuurpapier.

De koeien vinden het zout uit het zweet wel lekker…

Na het landelijke stuk, waarbij we ook de Bielheimerbeek een aantal keren waren overgestoken, liepen we weer het bosrijke landgoed Heerlijckheid Slangenburg op. Na een tijdje arriveerden we op de koffiepost, die ook in de landgoederenwinkel van het kasteel gevestigd was. Daar heb ik een kop koffie met melk en suiker genomen, omdat ik een hypo (te lage suiker) voelde aankomen. Ook was er nog heerlijke rookworst met mosterd voor anderhalve euro.

We bleven nog even op het landgoed, maar daarna gingen we via een tunneltje onder de A18 door terug richting natuurgebied Koekendaal. We staken de Beneden Slinge over en liepen eerst met een boog om het natuurgebied. Nadat we de Bielheimerbeek nogmaals waren overgestoken kwamen we al snel op de fruitpost, bij een bed and breakfast. Daar kregen we een appel en ik ben even bij Henri op een bankje gaan zitten. Eigenlijk had ik door willen lopen, maar ik wist dat er vlakbij weer een geocache aan zat te komen. Eten en geocachen gaat meestal niet zo goed samen. De cache lag inderdaad niet ver van de fruitpost, maar ondanks de hint konden Olfert en ik hem niet vinden. We waren flink door de bossen aan het struinen maar hebben het na een paar minuten opgegeven. Ik bleef zo hier en daar in de prikkels hangen, en dat vond ik niet zo prettig.

Een stukje verderop liepen we over privéterrein en diende zich wederom een cache aan, zo’n tachtig meter van het parcours. In de beschrijving werd al gewaarschuwd dat je het privéterrein niet moest betreden, maar onze route ging er al overheen. We twijfelden even of we er wel verstandig aan deden om deze cache te gaan zoeken, ook vanwege de pijlenophalers. We hadden geen idee hoever ze achter ons zaten. We besloten de gok te wagen en gelukkig liet deze cache zich snel vinden. Het bleek een nep-kerstboompje op een houten plankje te zijn, en eronder zat het schatkistje. Snel loggen en terug naar het parcours, voordat men ons zou missen. De pijlen bleken er gelukkig nog te hangen.

Bielheimerbeek bij de stuw Gaanderen

Nadat we weer de spoorlijn waren overgestoken, wandelden we nogmaals door natuurgebied Koekendaal. Vlak voordat we onder de A18 door gingen, hadden we de laatste geocache voor vandaag gevonden. De moeilijkheidsgraad was vrij hoog, maar omdat er veel sporen van vorige geocachers zichtbaar waren, kostte ook deze cache weinig moeite. Ik trof een geocoin (gecodeerde munt) aan, die ik meegenomen heb om weer ergens anders te verstoppen. We liepen nog een stukje door een parkachtige omgeving en daarna door de wijk Oosseld. Het was nu niet ver meer naar de finish bij het AOC Oost.

Een paar minuten voor half zes waren we terug. Olfert trakteerde mij op een biertje en we dachten dat Arie al weg zou zijn. Toch bleek hij nog een paar minuten na ons binnen te komen, en een poosje later volgden ook de pijlenophalers. Arie was samen met zijn broer en we hebben nog wat gedronken. Intussen was de kantine van het AOC Oost leeg en bijna helemaal opgeruimd en geveegd. Ik ben nog even naar het toilet gegaan (want dat hebben ze niet in de Arriva-trein), en daarna werd het tijd om naar het station te gaan. Daar troffen we Carl uit Tilburg, die vlakbij eerst iets gegeten heeft. Samen zijn we naar Arnhem gereden. Daar ging ieder zijn eigen weg. Ik stapte over naar Nijmegen, waar nu wel tijd was voor een kopje koffie. De Veolia-trein naar Blerick zat zoals gebruikelijk bomvol, maar het was wel gezellig. Ik heb met verschillende mensen een praatje gemaakt, en na Boxmeer was er weer wat meer ruimte. Even voor negen uur was ik in Blerick, waar thuis nog een portie eten op mij te wachten stond…

Over rolandweyers

Interesses: wandelen, internet, geocaching
Dit bericht werd geplaatst in Hobby en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Winterserie WS78, Doetinchem, 18-10-2014

 1. Nina Hartwigsen zegt:

  wat een mooi en interessant wandelverslag weer , Roland, en mooie foto’s hoor
  Dus je ging toch voor de 40? knap hoor
  groetjes en wie weet tot ziens tijdens een andere wandeltocht
  Nina

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.