Dam tot Dam wandeltocht, 20-09-2014


Klik hier voor de website van de Dam tot Dam wandeltochtDatum: 20-09-2014
Tocht: 12e Dam tot Dam wandeltocht
Organisatie: Le Champion
Internet: http://www.damtotdamwandeltocht.nl/
Afstand: 26 km.
Totaal afgelegd: 35607 kilometer
Weer: Eerst grijs, later een paar opklaringen. Middagtemperatuur: ca. 23 °C.
Foto-album: Klik hier
Route: Klik hier
Geocache(s): GC4Y4TJ / GC4ACWW / GC4A0CW / GC3R33N / GC4Z22C / GC4NNYK

Het was inmiddels tien jaar geleden dat ik de Dam tot Dam wandeltocht gelopen had. Dat was één van de eerste edities die georganiseerd werd door Le Champion. Ik was er toen niet erg enthousiast over. De route door Amsterdam-Noord was nog wel leuk, maar het stuk door Zaandam was oersaai. En de verzorging was toen erg karig; een koekje en een flesje water, en dan had je het wel gehad. Maar de afgelopen jaren hoorde ik van vrienden en collega’s goede berichten, dus werd het tijd om het nog eens te proberen.

In eerste instantie waren er een aantal directe collega’s die ook wel wilden gaan lopen. Om iedereen binnen ons bedrijf de kans te geven mee te doen, probeerde ik het via de personeelsvereniging te regelen. Dat kwam niet echt van de grond en ook de directe collega’s haakten één voor één af. Dus informeerde ik bij Corné en Miranda was zij deden. Ze gingen met de groep van wandelvrienden.com lopen, en ik besloot met hen mee te gaan. En dus hadden we rond kwart over acht afgesproken op station Amsterdam Centraal. Ik nam een trein eerder, omdat ik nog een geocache wilde oppikken vlakbij het station. En dat was maar goed ook, want de trein die ik eigenlijk in gedachten had, bleek helemaal niet te rijden.

Even voor acht uur was ik op het station en ik ben even naar de westzijde gelopen voor de geocache. Daar bleken de lopers van de kortere afstanden over de brug te komen. Echt rustig zoeken was er niet bij, en dus besloot ik mijn poging na een paar minuten op te geven. In de westtunnel heb ik op Corné en Miranda gewacht. Samen zijn we naar de Dam gelopen, waar we rond half negen aankwamen. We begaven ons in het startvak en wachtten daar op de rest van de groep. Zij zouden om negen uur starten, maar omdat er drie geocaches op het eerste deel van de route lagen, besloot ik iets eerder te vertrekken.

Start op de Dam in Amsterdam

Vanaf de Dam ging het oostwaarts door het centrum en op de brug in de Korte Koningsstraat moest de eerste cache liggen. Ik had zo’n vermoeden dat hij vrij hoog lag, en klom dus op één van de sokkels van de lantaarnpalen. Dat was natuurlijk een vreemd gezicht en daarom maakte ik als afleiding maar een paar foto’s. Na een korte poos gezocht te hebben ontdekte ik het magnetische plaatje met daarin het logrolletje. Zitten op de sokkel kon ik hem loggen. Vervolgens liep ik verder en toen ik de hoek om kwam zag ik een wandelaar op een trapje zitten, en de ambulance voor hem staan. Ik heb geen idee wat er aan de hand was; er was professionele hulp en ik ben dus maar doorgelopen.

We liepen ook een stukje over de Prins Hendrikkade, vlakbij de oprit van de IJ-tunnel. Hier kom ik regelmatig met de bus voorbij als ik met het openbaar vervoer naar mijn werk ga. Vervolgens ging de route over het Entrepotdok, waar twee geocaches vlak bij elkaar liggen. Voor de eerste moest ik even het bruggetje richting Artis oversteken. De cache zat erg leuk verstopt in een fietsslot. De volgende cache bevond zich in een oude havenkraan, maar hier werd aan de stoep gewerkt. Ik kon moeilijk bij de vier poten komen en dat maakte het zoeken erg lastig. Bovendien werd het ook weer drukker op het parcours, en dus heb ik deze geocache maar opgegeven. Met de meute mee liep ik verder door Amsterdam-Oost, totdat we bij de eerste controlepost aan de Amsterdamse Brug kwamen. Daar werd drinken en een musli-reep uitgedeeld, maar het drinken mocht ik helaas vanwege de diabetes niet hebben. Ik had al even op Endomondo gekeken, en zag dat Corné en Miranda maar een paar honderd meter achter mij liepen. Bij de controlepost heb ik even op hen gewacht.

Vervolgens liepen we over de brug en via het Zeeburgeiland ging het naar de Schellingwouderbrug. Het uitzicht was best leuk, maar door de drukte en de eigenwijze fietsers die te lui zijn om aan de andere kant te rijden, was het best lastig lopen. Ik was dan ook blij toen we in Schellingwoude de dijk op gingen. Hier volgde ook de splitsing met de veertig kilometer route. Iets verderop hebben we pauze gehouden bij A.S.V. De Dijk. Er zaten wel wat wandelaars in de kantine, maar het was er gelukkig niet al te druk. We hebben heerlijk achterin gezeten, op de bank aan een grote tafel.

Pauze bij A.S.V. De Dijk in Schellingwoude

Vanuit Schellingwoude liepen we de Nieuwendammerdijk op, en een stukje door het W.H. Vliegenbos, dat vlak bij mijn werk ligt. Dit is het bos waar ik regelmatig een lunchwandelingetje maak, en ik weet er dus aardig de weg. Jammer genoeg laat men het mooiste stuk van het bos letterlijk links liggen, maar vlakbij de camping is het ook genieten van al het groen. Na het oversteken van de Meeuwenlaan wandelden we door het Volewijkspark. Hier was ik sinds mijn stagetijd bij Shell, in 1997, niet meer geweest. Er was enorm veel veranderd. Zo heeft men in de loop der jaren de Nieuwe Leeuwarderweg verlaagd voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn, en er zijn een aantal bruggen overheen gebouwd om de twee delen van het park met elkaar verbonden te houden. We liepen over de meest zuidelijke brug en keken boven op de weg die wij vaak gebruiken om op het werk te komen. Ook kon ik nu eens rustig de vordering van de aanleg van de Noord-Zuidlijn bekijken.

Daarna liepen we een stukje langs het Noord-Hollands kanaal, waar de berm prachtig bezaaid was met diverse bloemen. Een mooi gezicht zo midden in de stad. Vervolgens werden we nog op de foto gezet, en hoewel ik een bonnetje had, heb ik mezelf niet meer terug kunnen vinden op de site. Via de Buiksloterdijk staken we het kanaal over en liepen we richting Kamperfoelieweg. Ook hier heb ik herinneringen uit mijn stagetijd aan; ik fietste regelmatig langs deze weg als ik boodschappen bij de Edah op de Ankerplaats ging doen. Inmiddels waren er huizen langs deze weg gebouwd en pas bij het Barkpad herkende ik de situatie weer. Iets verderop op het Barkpad volgde weer een verzorgingspost, waar we een feeststolletje en een blikje drinken kregen. We zijn er even blijven staan, want een zitplaats was vanwege de drukte niet voorhanden. Voor die flinke berg koolhydraten moest ik wel een behoorlijke dosis insuline inspuiten met mijn insulinepomp.

De Buikslotermeerdijk, Landsmeerderdijk en de Kadoelenweg kwamen mij nog bekend voor van de eerste keer dat ik de Dam tot Dam wandeltocht liep. Op de hoek van de twee laatstgenoemde straten heb ik toen nog rust gehouden bij een café. Het café zat er nog steeds, maar we zijn er niet gestopt. Na een ommetje kwamen we weer op de Landsmeerderdijk en daarna liepen we al snel het park bij Molenwijk in, waar wederom een verzorgingspost stond. Ook hier was het enorm druk, maar wel gezellig. Op diverse posten werd ook muziek gemaakt, en op deze post konden we een stuk fruit uitkiezen. We verlieten het park en liepen onder de A10 door. Daarna ging het parallel aan de A8 richting Zaandam. Dit stuk route was minder leuk, omdat we langs een doorgaande weg met veel verkeer liepen. Op het fietspad was men aan het collecteren voor Pink Ribbon, en de man met de microfoon herkende ons nog van de vierdaagse in Alkmaar.

Straten, huizen en tuinen langs de route zijn versierd

Vlakbij de Noorder Ij- en Zeedijk verliet ik de groep van wandelvrienden.com weer, omdat er een geocache in het groen verborgen moest zitten. Ik probeerde er via de kortste weg te komen, maar dat lukte niet. Na een beetje omlopen via een mul zandpaadje kwam ik in een bosgebiedje bij de cache. Er zaten vele donkere gaten in de bomen, er was veel spinnenweb en er waren ook veel prikkelstruiken. Ik had al vrij snel de neiging om deze cache maar op te geven, toen achter mij twee andere teams arriveerden. Uiteindelijk hebben we nog een poging gedaan en één van de andere teamleden vond de cache. Daarna hebben we snel de route weer opgepakt, op naar de volgende verzorgingspost waar Sultana’s en appels uitgedeeld werden. Een klein stukje verderop zat een café langs de route en daar trof ik ook de groep van wandelvrienden.com aan. Ze zaten inmiddels al aan het bier en ik haalde binnen ook een vaasje. Ik moest wel een beetje doordrinken, want zij zaten er al een poosje. Maar we zijn vanaf het café samen verder gegaan richting de Den Uylbrug.

Na het oversteken van het Zijkanaal G nam een deel van de lopers de trap naar beneden, maar wij besloten het fietspad te volgen. Vervolgens liepen we een stukje langs het water van de Oude Haven en kwamen we op het Zaaneiland, waar we met muziek en een rode loper opgewacht werden. Via een brug aan de noordkant van het Zaaneiland wandelden we verder richting het centrum van Zaandam. Na het passeren van de Dam moesten we de (Voor)zaan oversteken om bij de finish aan de Burcht te komen. Ik wilde even een geocache oppikken, maar mocht van de verkeersregelaar niet oversteken. We moesten op de stoep blijven, waar het zo druk was dat er een file van wandelaars ontstond. We zijn ons gaan afmelden op de Burcht en daarna teruggelopen richting de Dam. Ondertussen hebben Corné, Miranda en ik ook even naar de geocache gezocht. Het nulpunt op de GPS bleek zo’n acht meter af te wijken van de locatie van de cache, maar Miranda zag iets vreemds bij de brug. Ik vroeg me af hoe we daar bij moesten komen en dacht dus niet dat het de cache zou zijn, maar Miranda had al snel de juiste weg te pakken. Voor ik het in de gaten had, had zij de cache in handen.

Op de Dam troffen we bij de Griek weer de wandelgroep. Men had voor ons de bovenverdieping gereserveerd, waar we eerst een paar glazen gedronken hebben. Gelukkig hadden ze er heerlijk witbier. Vervolgens hebben we er ook nog lekker gegeten. Even voor zeven uur namen we afscheid en bij het teruglopen naar het station heb ik een ommetje gemaakt naar de Gedempte Gracht om nog een laatste geocache op te pikken. Het team dat ik eerder getroffen had, kwam toevallig ook nog even zoeken, maar dit keer vond ik de cache. Toen ik net klaar was met loggen kwamen er een aantal leden van de wandelgroep voorbij en met hen ben ik naar het station gelopen, waar ik even voor half acht de trein richting Alkmaar gepakt heb. We hebben ons goed geamuseerd en de verzorging van de Dam tot Dam wandeltocht is stukken beter dan tien jaar geleden. Alleen een beetje jammer dat de route door Zaandam nog steeds hier en daar wat saai is, maar dat mag de pret niet drukken. Deze tocht is zeker voor herhaling vatbaar. En je kunt je boterhammen thuis laten…

Bij het station in Zaandam

Over rolandweyers

Interesses: wandelen, internet, geocaching
Dit bericht werd geplaatst in Hobby en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.