Wandeling Beesel, 05-07-2014


Klik hier voor de website van de vierdaagse Beesel / Drakentochten Beesel

Datum: 05-07-2014
Tocht: Drakentochten
Organisatie: Stichting wandelvierdaagse Beesel
Internet: http://www.wandel4daagse.com/
Afstand: 40 kilometer
Totaal afgelegd: 35057 kilometer
Weer: Bewolkt, wisselvallig, enkele buien. Middagtemperatuur: ca. 23 °C.
Foto-album: Klik hier
Route: Klik hier
Geocache(s): GC46N41 / GC30Z74 / GC47669 / GC48BGA / GC474F6

Daags na de avondvierdaagse in Beesel is er altijd een dagwandeltocht met grotere afstanden. Ik heb al van meer mensen gehoord dat dit best mooi is, maar was er zelf nog nooit geweest. Wel in de omgeving, met tochten van de club van 100 (Reuver) en wandelsportvereniging Door Wandelen Fit (Belfeld). Ik was eigenlijk van plan om met de fiets naar Beesel te gaan, maar de weersvoorspellingen waren niet zo best. Bovendien was het ook nog een flink stuk fietsen, bijna vijftien kilometer. Dus besloot ik toch maar met de bus te gaan. Omdat dit vanuit Blerick erg onhandig was, ben ik eerst naar het ziekenhuis in Venlo gelopen. Om 7.21 uur had ik de bus naar station Reuver. Daar moest ik nog even wachten op een buurtbus die mij naar Beesel zou brengen. Even later kwam Huub van wandelsportvereniging D.W.F. met de auto voorbij om iemand op te halen bij het station, en dus kon ik met hen meerijden.

Rond een uur of acht waren we op sportpark Solberg, waar de start was. Het was er nog lekker rustig. Bij het inschrijven werd uitgelegd hoe de route in elkaar stak. Als je veertig kilometer wilde lopen, kreeg je vier lussen van elk circa tien kilometer die telkens weer op sportpark Solberg terug kwamen. Bij terugkomst kreeg je elke keer de routebeschrijving voor de volgende lus. Vanwege het ophalen van de pijlen moesten de lussen wel in de juiste volgorde afgelegd worden. Na een kopje koffie begon ik aan de eerste lus, lus A. Deze ging eerst een stukje door Beesel, waarbij ik me meteen een klein stukje verliep. Gelukkig had ik het vrij snel in de gaten. We gingen richting de Lommerbergen en door de bossen bij Reuver. Daarna ging het langs de Maas en het veer terug richting Beesel. Op de rust heb ik even een kopje koffie gedronken en met Huub zitten kletsen. Daarna ben ik aan de tweede lus begonnen.

Langs de Maas bij Beesel

Van die lussen weet ik me eigenlijk niet meer zo veel te herinneren; het was al december voordat ik aan het schrijven van dit weblogitem toe kwam. Ik weet wel nog dat lus B wederom een stuk door Beesel ging, maar vlak na de start kon ik het pad waar wij in moesten niet vinden. Er hing ver voor het pad een pijl rechtsaf, maar ik zag het hele pad niet eens. Na een beetje heen en weer gelopen te hebben, kwamen er een paar wandelaars uit tegengestelde richting. Zij hebben mij even op weg geholpen. Iets verderop ging de route door een bosgebiedje waar een geocache verstopt moest liggen. Ik heb er een flinke poos naar lopen zoeken, maar kon hem niet vinden. Later las ik op de site dat het een boomklimcache is. Klimmen (met klimtouw en dergelijke) kan ik sowieso niet, en bovendien heb ik met wandelen geen spullen hiervoor bij me. Deze geocache blijft dus onbereikbaar voor mij.

Intussen was Huub me weer voorbij gelopen. Aan de rand van Beesel kwam ik hem weer tegen. We zijn een stukje samen opgelopen. Bij het Bussereinds kapelke begon het te regenen en ik ben er even gaan schuilen om mijn paraplu uit de tas te halen. Daarna ging de tocht via het ecoduct over de A73. Echt een goed pad was er niet; de begroeiing nam zelfs een deel van de trap er naar toe in beslag. Boven was het helemaal een wildernis. Aan de andere zijde was de trap niet veel beter. We passeerden een mooi landhuis en kwamen na een stukje door het buitengebied op de rijksweg N271 uit. We staken de A73 weer over en sloegen bij de volgende rotonde af richting Beesel. Vlakbij het spoor ben ik een klein stukje van de route af gegaan om een geocache op te pikken. Deze was vrij goed zichtbaar en dus snel gelogd. Terug op het parcours trof ik een paar wandelaars die dachten dat ik verdwaald was, dus heb ik het spel maar even uitgelegd. Al pratend liepen we Beesel weer in en niet veel later kwamen we weer op de rust. Tijd voor een biertje en mijn boterhammen.

En na lus B volgt uiteraard lus C. Net achter de sportvelden doken we het bos in om vervolgens naar Rijkel te lopen. Na dit gehucht volgde weer een stuk bos, richting het riviertje de Swalm. In het bos kwam ik op een driesprong, waar ik geen pijl of lint zag. Ik liep een stukje terug, keek nogmaals, maar zag nog steeds niks. Dus dan maar terug naar de laatste pijl, om te kijken of ik wel goed zat. Intussen probeerde ik ook aan de hand van het routekaartje en de tracklog op mijn GPS te bepalen waar ik precies zat. Na een poosje kwamen er weer wandelaars, dus blijkbaar liep ik nog steeds op de route. We zijn samen verder gegaan en vlak voor de driesprong zag ik op het kaartje dat we linksom moesten. De andere wandelaars waren ook al flink aan het rondkijken en zagen ineens een lintje in de boom hangen. Erg goed zichtbaar was het niet.

Overwoekerde trap naar het ecoduct over de A73

We liepen een stukje door het Swalmdal maar staken het riviertje niet over. Iets verderop deden we dat wel met de Teutebeek. Daarna werd de route wat meer bosachtig en vlak voor een voorrangsweg volgde wederom een geocache. Het was een petling (plastic buisje met dop en ronde bodem) die in een boomholte gestoken zat. Ik had al snel een vermoeden, maar zag hem pas toen ik er met mijn zaklamp in scheen. Vlak voor Beesel stond er een kapelletje zo’n honderd meter van het parcours af. Ik ben er even gaan kijken, uiteraard ook omdat hier nog een geocache moest liggen. Maar ondanks een duidelijke hint kon ik hem niet vinden. En al te veel tijd om hem te zoeken had ik ook niet, want de klok tikte rap door…

Dan maar weer verder, om niet veel later wederom op de rust bij sportpark Solberg uit te komen. Ik heb er snel even een cola-light gedronken. Het was er tamelijk druk, maar volgens mij was iedereen wel klaar met wandelen. Er ging niemand meer lus D op, behalve ik. Ook deze lus ging richting Rijkel, via een andere route. Eerst liepen we door Ouddorp en daarna achter langs molen De Grauwe Beer, een stuk langs de Maas. Via een graspad langs de Rijkelse Bemden kwam de route weer op de verharde weg. Vlakbij de route van lus C liepen we door de bossen en we volgden de Swalm door een akker tot bij de uitmonding in de Maas. Deze rivier volgden we een klein stukje, waarna we weer door het Swalmdal liepen en dit riviertje nog een keer overstaken.

Door het buitengebied ging het terug naar Rijkel, en daar liepen we weer de bossen in. Hier was ik weer eens de bepijling kwijt, maar nadat ik per ongeluk een doodlopend paadje in was gelopen had ik snel weer de route te pakken. Vlak voor de finish volgde bij een kruisbeeld nog een laatste geocache, die zich snel liet vinden. Daarna werd het de hoogste tijd om me af te gaan melden op sportpark Solberg en nog een biertje te nuttigen. Het was rustig in de kantine en er werd al druk opgeruimd. Ik heb nog even aan de bar gezeten en ging bijna als laatste naar buiten. Op naar de buurtbus die me naar station Reuver zou brengen. Onderweg naar Reuver begon het te hozen, dus was ik enorm blij dat ik niet met de fiets was gegaan. Van de bus naar het perron op station Reuver ben ik nog flink nat geworden, al was het maar een klein stukje. Om 18.15 uur heb ik de trein naar Blerick genomen, waar ik even na half zeven aankwam. Gelukkig was het weer droog en ik ben verder te voet naar de flat van mijn moeder gegaan.

Over de Swalm

Over rolandweyers

Interesses: wandelen, internet, geocaching
Dit bericht werd geplaatst in Hobby en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.