Wandeling Obbicht, 22-12-2013


Datum: 22-12-2013
Tocht: 23e kerstwandeling
Organisatie: R.K.V.V. Obbicht
Internet: http://www.rkvvobbicht.nl/
Afstand: 21 kilometer
Totaal afgelegd: 33941 kilometer
Weer: Beetje regen, even een zonnetje, veel wind. Middagtemperatuur: ca. 9 °C
Foto-album: Klik hier
Route: Klik hier
Geocache(s): GC3V14F / GC3V147 / GC3V14Z / GC3V14K / GC2PER6 / GC432ZP / GC47YQN / GC4PBJP / GC3V304

Eigenlijk had ik op zaterdag in Breda willen gaan wandelen, maar ik was even vergeten dat ik een kerstviering van de Oogvereniging gehad. En dus keek ik in de wandelagenda voor een tochtje op zondag. Ik was eerder in Obbicht geweest. De omgeving sprak mij niet zo aan, maar het was voorgaande keren wel gezellig. En dus ging ik zaterdagmiddag eens op internet rondstruinen om te kijken hoe ik er kon komen met het openbaar vervoer, en of er nog iets te geocachen viel.

Tot mijn verbazing zag ik dat er een hele geocache-serie neergelegd was in Obbicht. Dat werd dus flink genieten! Zelfs tussen de bushalte en de start kon ik er al drie meepikken. Omdat ik een hekel heb aan belbussen (die je minimaal een uur van tevoren moet bestellen), zou ik eigenlijk pas om tien uur in Obbicht kunnen zijn. Maar vanwege die geocaches besloot ik toch een half uur eerder te gaan, en een belbus te reserveren. Bovendien zou Nicole rond tien uur in Obbicht op de start zijn, en dan had ik mooi nog even tijd om die drie caches te doen voordat zij kwam.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben rond half acht naar station Venlo gelopen, omdat er zo vroeg vanuit Blerick nog geen trein ging. Daar kocht ik een papieren treinkaartje, want volgens mij is dat dubbele instaptarief (Veolia en NS) nog steeds niet uit de OV-ripkaart (OV-chipkaart) gehaald. Bovendien is Veolia met de chipkaart duurder dan de NS, en wordt de korting niet doorgerekend. In Roermond moest ik overstappen op de trein naar Sittard, en die had ruim vijf minuten vertraging. Hierdoor liep ik een grote kans om de bus te missen in Sittard. Daar aangekomen stond de bus al niet meer bij de halte, maar ik had de mazzel dat de chauffeur een beetje problemen had met zijn bus. Ik mocht nog instappen en besloot met de chipkaart te reizen, want dat maakte weinig verschil met een dagkaartje.

Langs de Kingbeek bij Obbicht

In Born checkte ik uit en moest ik overstappen op de belbus. Hoewel de centraliste mij verteld had dat hier met de chipkaart gereisd kon worden, had de chauffeur geen chipapparatuur. En dat was in mijn voordeel, want nu mocht ik voor niks mee. Bovendien was ik de enige klant, waardoor hij rechtstreeks naar Obbicht kon reizen. Rond tien over negen kwam de bus aan op de Markt en kon ik gelijk beginnen met het zoeken naar de eerste geocache. Deze had ik vrij vlot gevonden, maar de hint voor de bonuscache van deze serie zag ik niet. Die moest je ergens in de omgeving zoeken, maar dat kon ik met mijn beperkte zicht niet zien. De kans dat we vandaag de hele serie zouden tegenkomen was toch erg klein. Na het loggen sloeg ik de weg richting de start in, en pikte ik ook de tweede geocache op. De derde liet zich wat lastiger vinden. Er stonden veel auto’s van wandelaars omheen geparkeerd en bovendien liep het parcours achter de cache langs, waardoor ik veel bekijks had. Ik kon de cache in eerste instantie niet vinden, totdat ik ineens een vogelhuisje zag. Er zaten ook een paar travelbugs in deze cache, waarvan ik de codes even op de foto gezet heb, zodat ik ze later kon loggen. Deze derde cache kostte behoorlijk veel tijd en ik liep rond kwart voor tien het startbureau binnen. Daar heb ik me meteen ingeschreven en vervolgens ben ik koffie gaan drinken aan de bar. Ik stuurde Nicole even een berichtje; zij was er ook al bijna…

Nicole kwam samen binnen met Rudolf, Gerrie en Ans uit Sittard. Nicole wilde geen koffie meer en ik heb even met Ans gekletst. Daarna zijn we van start gegaan. We liepen een rondje om het voetbalveld en verlieten het terrein aan de achterzijde, waardoor we bij de Kingbeek uitkwamen. Deze volgden we richting Obbicht. Vlak voor een kapelletje had ik het met Nicole over een geocache die daar moest liggen. Rudolf haalde ons in en was mee aan het luisteren. Tot mijn grote verbazing ging hij bij het kapelletje zoeken en vond hem meteen. Dankzij hem werd dit dus een snelle oppikker. Vervolgens liepen we het dorp uit, richting het Julianakanaal. Maar voordat we de brug overstaken diende zich al weer de volgende cache aan. Er zat een goede hint bij, en het provisorische trommeltje met magneet werd snel gevonden. Tijdens het loggen raakten we weer aan de praat met Ans en stopte er ook iemand van de organisatie, waar we ook nog even mee gekletst hebben. Daarna liepen we over de brug en kwamen we door Graetheide.

Iets verderop volgde de splitsing van de korte afstand (7 kilometer) en hier ging de 14 en 21 kilometer route verder richting Born. We moesten een stuk over de doorgaande weg lopen, om de A2 onderdoor te gaan. Bij kasteel Grasbroek verlieten we de doorgaande weg. Dichtbij het kasteel komen was niet mogelijk, omdat de toegangspoort gesloten was. We liepen er door het drassige, modderige bosgebied omheen. Al snel kwamen we in Guttecoven, waar bij de voetbalvereniging de rust was. Het zat er behoorlijk vol, maar wij konden nog net twee barkrukken bemachtigen. Na het nuttigen van een bakje koffie zijn wij verder gegaan, de lus van de 21 kilometer route op.

Het kasteel van Limbricht

Ook nu moesten we even een stukje langs de doorgaande weg, om vervolgens de spoorbaan over te steken en het Limbrichterbos in te lopen. Hier lagen twee geocaches, maar de eerste lag op te grote afstand van het parcours. Bij de tweede hadden we moeite om er een pad naar toe te vinden. We kwamen er op zo’n 80 meter vandaan langs, maar moesten toen een stuk door het bos struinen. Dat hebben we voorzichtig gedaan. Op de plek van de cache was er redelijk veel stormschade, en bovendien hield de GPS geen vast nulpunt aan. Dat maakte het zoeken erg lastig, en na een kwartier zonder succes hebben we het maar opgegeven. We liepen nu verder door het bos richting Limbricht.

Toen we het bos uitkwamen kregen we even een flinke bui over ons heen, maar deze was te kort om de paraplu te pakken. Bovendien waaide het ook aardig en was er nergens beschutting. We zijn doorgelopen naar het kasteel, waar ook weer een cache verstopt moest zijn. Inmiddels was het weer droog en we hebben eerst op de binnenplaats gezocht. Daarna hebben we onder de toegangspoort gekeken. Volgen de kaart moest de cache daar liggen, maar de GPS kon vanwege de vele stenen en beton geen goed nulpunt bepalen. Er waren mogelijkheden genoeg om een cache te verstoppen, en we wilden ook niks vernielen. Helaas hebben we ook deze cache niet kunnen vinden.

Dan maar weer verder. In Limbricht woont ook de voorzitter van de regiogroep van de Oogvereniging. Ik had gisteren, bij de kerstviering, voor de grap al eens gevraagd of hij de koffie klaar zou hebben als wij door Limbricht kwamen. Hij had mij zijn adres gegeven, maar helaas bleven wij aan de andere zijde van het dorp. Binnendoor liepen we over een open veld terug naar Guttecoven, en we kregen nog een beetje extra regen en wind te verduren. Het was dan ook lekker om even bij de voetbalclub te kunnen uitrusten, onder het genot van een kop goulashsoep. En het was nu ook een stuk rustiger in de kantine…

“Selfie” met een camera die eigenlijk een geocache is…

Na de rust lieten ze ons flink door Guttecoven slingeren voordat we weer richting de A2 liepen. Bij een kapel volgde wederom een geocache en na even gezocht te hebben zag ik een vogelhuisje, waarvan de opening dichtgemaakt was. In het vogelhuisje zat een ouderwetse fotocamera verstopt. Ik dacht eerst dat het de bedoeling was om onszelf op de foto te zetten, maar het toestel deed niet veel. Ik herinnerde mij de hint en deed het toestel open. Het logrolletje zat op de plek waar normaal het fotorolletje zit. Voor de gein heb ik met mijn eigen camera een “selfie” gemaakt van Nicole en mij.

We liepen onder de A2 door en ik had verwacht dat men ons wel rechtstreeks naar de brug over het Julianakanaal zou sturen. Maar we mochten nog even linksaf, een ommetje over het veld en door de bosschages maken. Het was hier flink glibberen, waardoor het tempo er wel een beetje uit ging. Maar het was leuker dan langs de verkeersweg te lopen. We mochten ook nog even bij het kanaal gaan kijken, voordat we het voetpad omhoog namen. Na het oversteken van het kanaal volgden we dit een klein stukje naar links, en liepen we via een blubberig paadje de bossen in. Op het parcours lag nog een geocache, om precies te zijn onder een brug waarover de wandelaars moesten lopen. Gelukkig was het redelijk rustig en hoefde er maar één stel te passeren tijdens het loggen. We liepen nu weer langs de Kingbeek in de richting van Obbicht.

Ook kwamen we langs het nieuwe kasteel van Obbicht. We staken twee keer de slotgracht over en liepen over het terrein waar vroeger het eerste kasteel gestaan heeft. Al spoedig volgde nog een geocache van de serie in Obbicht, maar we zagen er geen weg naartoe. We konden niet verder omdat er een hek was, en bovendien zat er een grote herdershond naar ons te blaffen. We zijn het poortje door gegaan en volgden het parcours verder langs de Kingbeek. Even later kwamen we weer aan de achterzijde van het voetbalveld uit. De buienradar gaf inmiddels weer nieuwe regen aan, en we waren net op tijd binnen. Na het afmelden heb ik een paar witbiertjes gedronken. Nicole hield het bij koffie. We zijn samen naar de Markt gelopen waar we de bus naar Sittard genomen hebben. En van daaruit ging het met de trein naar Roermond, waar ik afscheid nam van Nicole. Ik ben vervolgens met de Veolia naar station Blerick gegaan, en heb het laatste stukje naar huis gelopen.

Brug over het Julianakanaal tussen Obbicht en Graetheide

Over rolandweyers

Interesses: wandelen, internet, geocaching
Dit bericht werd geplaatst in Hobby en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.