Wandeling Alkmaar, 04-10-2009


Datum: 04-10-2009
Tocht: Alkmaars Ontzet Wandeltocht
Organisatie: Wsv. De Jeep Alkmaar
Internet: http://www.dejeep.wandelt.nl/
Afstand: 31 kilometer
Totaal afgelegd: 25937 kilometer
Weer: Beetje bewolkt, maar droog en zonnig. Middagtemperatuur: ca. 16 °C.
Foto-album: Klik hier
Route: Google Earth / Google Maps

Om 9 uur kon ik starten bij de Hertenkamp, maar ik was even bang dat ik dat niet zou redden. Ik was een beetje laat weg van huis, maar de wandeling naar de start, door de Westerhout, bleek mee te vallen. Het was maar 1,3 km. Aan de start vroeg iemand van de organisatie of ik de route op mijn GPS wilde hebben. Hij heeft hem met behulp van de laptop er op gezet. Ik had thuis al koffie gedronken, dus kon ik na het inschrijven gelijk van start.

We liepen eerst door de Westerhout en hier merkte ik al dat de bepijlde en beschreven route toch zo nu en dan afweek van de route in de GPS. Bovendien werkte het navigeren met de GPS ook niet geweldig, want mijn versie van de topokaart is niet navigeerbaar; met andere woorden, hij berekent de route niet over de weg, maar trekt rechte lijnen tussen de verschillende punten. En de kaart kent geen straatnamen, dus dan krijg je aanwijzingen als: "Ga NO naar weg", "Ga Z naar rivier", etc. Ik heb de navigatie dus uitgezet en zo nu en dan even op het scherm gekeken.

Langs de Nassaukerk, over het bruggetje, liepen we het centrum in. Hier hebben we veel historische dingen gezien, zoals de verdedigingswallen, de molen van Piet, de huizen op de Oudegracht, het Wildemanshofje, de stadstimmerwerf, de accijnstoren, de visbanken en de waag. Vervolgens kwamen we langs het monument in het Victoriepark, waar ook nog een geocache lag. Deze had ik snel gevonden. Via het centrum kwamen we bij het stadskantoor en daarna liepen we over de Noorderkade, waar ter gelegenheid van het Alkmaars ontzet een ouderwetse kermis was. Het was echter nog te vroeg en de kermis was nog gesloten.

Na een woonwijk kamen we bij het Zwijnsmeer en even later liepen we door de Oudorperpolder, langs de molens. Via park De Rekerhout ging het naar de rust, bij Bobby Snacks. Hier stond 8 km. op de route, maar bijna 10 op de GPS. Hoog tijd voor een bakje koffie een een bezoek aan het toilet.

Daarna staken we het Noordhollands kanaal over en ging het richting de Viaanse molen. Daar lag wederom een geocache, in een natuurgebiedje waar de tocht niet doorheen kwam, maar wat wel erg leuk was. Hoewel de geocache op "niet beschikbaar" stond op internet, was hij wel gewoon aanwezig. Alleen wilde het logrolletje niet meer uit de koker (zie deze foto, klik hier…) en dus kon ik niet opschrijven dat ik hem gevonden had.

Via de Bergermeer ging het naar speeltuin De Batavier en verder over de Groeneweg richting Bergen. Langs de rand van Bergen, met zijn prachtige huizen, kwamen we op een binnenweg richting Egmond aan den Hoef. Halverwege deze weg sloeg wel even de twijfel toe; de GPS-route gaf aan dat we rechtsaf moesten, terwijl het op papier niet duidelijk was. Omdat ik lokaal bekend ben, wist ik dat we rechtdoor moesten. Ik zag geen pijl en heb even op mensen achter mij gewacht. Volgens hen was er inderdaad geen pijl. Aan het eind van de weg bleken we het goed gedaan te hebben.

Nadat we gasterij het Woud gepasseerd waren, gingen we de duinen in. Hiervoor moesten we een duinkaart hebben, maar ik ben er vanuit gegaan dat onze startkaart ook als duinkaart geldt, want er was aan de start niet gevraagd of ik een duinkaart had. We moesten gelijk een flinke trap op en daarna lekker door het mulle zand baggeren. Eenmaal weer beneden volgden we de duinrand tot bij tennisclub Wimmenum, waar we rust hadden. Daar heb ik een pilsje gedronken en vervolgens ging het verder richting Egmond aan den Hoef.

In Egmond aan den Hoef kwamen we nog langs café Het Rode Hert, waar we vroeger ook wel eens rust hadden. Vervolgens liepen we langs de ruïne en daarna onder de Hoeverweg door, de polder in. Via de Egmondermeer kwamen we weer in Alkmaar. Rond een uur of vier was ik weer terug bij de Hertenkamp, en in plaats van de 25 km. die het zouden moeten zijn, stond er ruim 31 km. op de GPS. Het verbaasde mij zeer. Allereerst de grote afwijking (het is toch ruim een uur meer lopen), en men heeft het van te voren geweten, want de route die ik meegekregen heb op de GPS was 31,4 km., terwijl hij in werkelijkheid nog langer zou zijn (doordat je niet altijd in een rechte lijn van punt naar punt loopt…).

Helaas waren ook de stickers op. En ik vind dat er in een wandelboekje een sticker, inlegvel of anders een bladvullende stempel hoort. Ik heb dus gevraagd om een sticker per post na te zenden. Ze hebben mijn adres opgeschreven, maar ik heb de sticker nog niet ontvangen. Waarschijnlijk moeten ze nog eerst bijgemaakt worden, denk ik…

Ik viel van de ene verbazing in de andere; ze hadden al bokbier! Eenmaal buiten bleek het bier maar houdbaar tot april 2009, dus het was gewoon oud bokbier! Maar gelukkig vergaat bokbier niet snel en was het gewoon nog goed te drinken. Met een jasje aan was het goed uit te houden op het terras, maar het was al redelijk laat. Ik heb het dus bij één bokbiertje gehouden en ben daarna weer via de Westerhout naar huis gelopen…

Over rolandweyers

Interesses: wandelen, internet, geocaching
Dit bericht werd geplaatst in Hobby. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.