Ronde van Zuid-Limburg, 16 t/m 18-05-2009


Datum: 16 t/m 18-05-2009
Tocht: 66e Ronde van Zuid-Limburg
Organisatie: Stichting Ronde van Zuid-Limburg
Internet: http://www.wandelronde-zuid-limburg.nl/
Afstand: 34 + 44 + 34 = 112 km. (Incl. heen- en terugweg naar slaapplaats.)
Totaal afgelegd: 24511 kilometer
Weer: `Afwisselend bewolkt en zonnig, zondagochtend veel regen. Middagtemperatuur ca. 18-19 °C.
Foto-album: Klik hier
Route: Helaas niet beschikbaar

Vrijdag 15-05-2009
Normaal ga ik pas op zaterdag naar Heerlen, en dan rijden we dagelijks heen en weer. Maar Theo ging dit jaar niet mee en ik had op zondag dus geen vervoer. Ik had daarom een bed gereserveerd bij slaperij De Hooizolder (bij camping In den Hof), waar Rudolf en Nicole ook overnachten. Met Rudolf had ik al een tijdje geleden afgesproken dat we ons om half tien in Roermond zouden treffen, zodat hij mee kon reizen op mijn begeleiderskaart. Ik stapte dus om 8.42 uur op de bus naar het station.

Rond tien voor negen belde Rudolf dat hij het niet ging halen. Als ik dat eerder geweten had, had ik ook een half uurtje later kunnen gaan. Ook Nicole moest nu een half uur op hem wachten in Eindhoven. Ik ben toch gelijk naar Roermond gegaan en heb daar vast krentebollen gehaald voor de lunch tijdens het wandelen. Ook ben ik even langs de bank gegaan om te pinnen en heb ik een kop koffie gepakt op het station.

De trein naar Heerlen had ook nog ruim een kwartier vertraging. We waren rond tien voor elf in Heerlen en zijn eerst naar de slaapplaats gelopen. Daar hebben we het bed opgemaakt en een kop koffie gedronken. Daarna zijn we even boodschappen wezen doen bij de Jan Linders en heb ik mijn brood opgegeten. Vervolgens zijn we het centrum in gelopen. We hebben even een kijkje genomen in het Corio Center en zijn daarna naar winkelcentrum ’t Loon gelopen, omdat Rudolf nog even naar de Albert Heyn wilde. In ’t Loon hebben we nog iets gegeten en gedronken. Ze hadden er heerlijk Franziskaner Weißen.

Ook hebben we nog even op een terrasje in het centrum gezeten en een paar trappisten gedronken. Daarna zijn we teruggelopen naar de slaapzaal, waar we het avondeten genuttigd hadden. Voor mij een lekker Wienerschnitzel met patat en salade. De avond hebben we in het café van camping In den Hof doorgebracht. We hebben nog een paar trappistjes gedronken en een paar potjes Mahjjong en poolbiljart gespeeld. Rond 23.00 uur was het mooi geweest en zijn we naar bed gegaan. 

Zaterdag 16-05-2009
Op zaterdagochtend had ik de wekker op 6.15 uur staan, maar ik was al voor die tijd mijn nest uit. Ik had nauwelijks kunnen slapen. Om 7 uur zaten we aan het royale ontbijt: brood met gebakken ei en spek, broodjes, boter, pindakaas, koffie en sinaasappelsap. Daarna nog een bekertje yoghurt. Rond kwart over acht zijn we naar de Spuiklep gelopen. Daar heb ik mijn startkaart opgehaald, bonnen gekocht voor in de Spuiklep en voor op de rustposten, de folders voor E.H.S. neergelegd en een bakje koffie gedronken.

We zijn om 9 uur gestart. Hoewel de route weer de nodige bekende punten aandeed, zoals de Brunssummerheide, kasteel Erenstein bij Kerkrade en kasteel Strijthagen in Landgraaf, was een redelijk groot deel van het parcours vernieuwd. Ook hadden we twee andere rusten. We kwamen niet meer bij de basisschool in Eygelshoven, maar bij restaurant De poort van Gravenrode. De rust bij de watermolen van Strijthagen was verplaasts naar het koetshuis naast het kasteel. Ook liepen we dit jaar niet rond kasteel Erenstein, maar er voor langs.

Aan de finish hebben we nog wat gedronken en daarna zijn we naar de slaapzaal gegaan. Na het douchen hebben we in het café gegeten. Ik wilde graag bami hebben, maar die was al op. Dus werd het goulash met rösti en salade. Daarna hebben we nog een kopje koffie gedronken. Later wilden we nog poolbiljarten, maar een vader van een groep Ierse kinderen had er al heel wat Euro’s in gestopt en daarna moest het kind van één van de medewerkers ook nog nodig spelen. Het was al na negenen (eh, kinderbedtijd…?) en wij moesten er om 5.30 uur weer uit. Toch hebben we nog twee potjes gespeeld. We lagen dus weer niet voor elf uur in bed…

Zondag 17-05-2009
Ook nu was ik weer voor de wekker wakker. Ik had wel iets beter geslapen, maar ben toch nog wel regelmatig wakker geweest. Buiten was het echt pokkenweer. Het regende flink en ik moest er een paar keer door om naar de doucheruimte te komen. Gelukkig was het ontbijt weer erg goed en de buienradar gaf aan dat het rond half acht droog zou worden. We waren even na acht uur, droog, aan de start. Eerst hebben we een bakje koffie gedronken.

We hebben echter niet lang van het droge weer kunnen genieten. Al snel ontstonden er nieuwe buien en moest de paraplu en de regenhoes er aan te pas komen. De nieuwe schoenen hielden het droog, totdat we door het Geuldal liepen. Hier was het zo drassig dat water in de schoenen onvermijdelijk was.

De route had weer veel weg van vorig jaar, alleen nu in tegengestelde richting. Via Ubachsberg ging het over de Vrouwenheide naar de Bernardushoeve in Mingersborg. Daarna door Trintelen en verder naar Wahlwiller waar de eerste verzorgingspost was. Gelukkig kon ik daar even droog zitten. Daarna liepen we eerst over een plateau en vervolgens door het Geuldal naar de watermolen bij Epen. Deze had door de regen flink wat water te verzetten (zie het filmpje).

 

Op de rust bij de Rozenhof in Camerig heb ik een lekkere kop goulashsoep gegeten. Daarna liepen we het Vijlenerbos in en vervolgens kwamen we door het Mechelderbeekdal. Vijlen zelf lieten we rechts liggen. Via een smal paadje ging het terug naar het plateau, maar helaas had ik op dat paadje een boomwortel over het hoofd gezien en ging ik er even bij liggen. Gelukkig niks ernstigs gebeurd, alleen de nagel van de linker duim gestoten, waardoor er een bloeduitstortingkje ter grootte van een speldenknopje zat. Wat een mazzel had ik weer…

In Nyswiller kregen we bouillion of citroenthee aangeboden. Op de rust trof ik Hennie en Theo, en ook zij hadden het idee dat de afstand vanaf de Rozenhof tot aan Nyswiller niet klopte. We waren veel langer onderweg dan gebruikelijk. Na de verzorgingspost liepen we tussen Overeys en Simpelveld door en maakten we een klim naar Bosschenhuizen, waar ook nog een verzorgingspost was. Daarna ging het langs de voormalige steenovens terug naar Heerlen, om via diverse parken weer bij de Spuiklep uit te komen. Rond kwart voor zes waren we terug.

Onder het genot van een paar biertjes ging ik op Google op zoek naar cafetaria’s nabij de Spuiklep en in het centrum van Heerlen. We moesten "buiten de deur" eten omdat bij café In den Hof een communifeest was. De keuken was gesloten. En we wilden de gok niet wagen dat we bij de cafetaria aan de Sittarderweg geen zitplek zouden hebben, want het was de enige cafetaria in de buurt van de slaapzaal, voor zover wij weten.

Zo kwamen we bij cafetaria Snackworld uit, op een paar honderd meter van de Spuiklep. Hier heb ik een lekkere patat zuurvlees gegeten en een blikje cola light genuttigd. Ik had even geen trek in bier. Daarna zijn we naar de slaapzaal gelopen en hebben ons gedouched. We kregen te horen dat de café, i.v.m. het communifeest, om 21.00 uur dicht zou gaan. Gelukkig waren we niet de enigen die hier bezwaar tegen hadden, en dus bleef de kroeg nog tot 23.00 uur open.

Ik wilde graag nog een potje poolen met Rudolf, maar nadat ik het zes keer gevraagd had en geen zinnig antwoord gekregen had, was bij mij de zin over. Ik heb nog drie trappistjes gedronken en ben toen naar bed gegaan.

Maandag 18-05-2009
Op maandag ben ik nog iets eerder opgestaan, want ik lag weer wakker op bed en ik wilde mijn tas nog inpakken. Na het ontbijt heb ik de laatste spullen in mijn tas gepropt en Alice hielp me nog even mee om de ritsen dicht te krijgen. Daarna weer het inmiddels gebruikelijke ritueel: naar de start lopen en een bakje koffie drinken. Het was al aardig uitgestorven in de Spuiklep en de koffie was bijna op. We kregen gratis een Haags bakkie, maar er werd nog snel koffie bij gezet. De bekers werden gevuld, maar dit rondje was van de Spuiklep.

Rond 8.20 uur zijn we gestart. De route ging eerst langs kasteel Terworm en daarna via Voerendaal richting Ransdaal om uiteindelijk bij de rust in Klimmen uit te komen. Daar heb ik tomatensoep gegeten. Rudolf heeft er nog een foto van een jong vogeltje geschoten, die erg nieuwsgierig was naar alles wat er gebeurde. Helaas heb ik het beestje niet meer gezien.

Na de rust liepen we via Schin op Geul naar Valkenburg. Ik had weinig zin om naar een geschikt terras te gaan zoeken, en dus zijn we bij de controlepost gaan zitten. Deze was bij hotel De la Ruïne aan de Grendelpoort. Nicole was blijkbaar al doorgelopen. Rudolf en ik hebben er een trappist gedronken. We wilden eigenlijk een Weißen nemen, maar die was met €4,75 wel erg prijzig.

In park Oost hebben we even de broodjes uit de tas gehaald. Daarna liepen we door de tuin van kasteel Oost naar het pad langs de Geul. Vervolgens moesten we de trappen op richting De Kluis, waar we net niet langs kwamen. Wel kwamen we langs de mergelgroeves op de Dölkesberg. Via Walem ging het uiteindelijk weer naar de rust in Klimmen.

Daar aangekomen had ik flink last van mijn rechter hiel. De sokken die ik aan had waren iets te groot en schuurden over de hiel. Ik heb dus maar mijn reservesokken uit de rugzak gehaald en de rechter hiel bleek ook nog stuk te zijn, waardoor ik deze eerst moest afplakken. Dat alles heb ik wel onder het genot van een flesje bier gedaan. Vervolgens moesten we nog 6.5 km. terug. Langs de golfbaan en wederom langs kasteel Terworm. Rond 16.00 uur waren we weer terug en na het afhandelen van de administratieve zaken hebben we nog een paar biertjes gedronken.

Nicole ging rond half vijf de deur uit. Ze wilde op tijd naar huis, want ze "moest" dinsdag naar Frankrijk. Ik zeg maar zo: "Moeten doe je op de WC!". Ik zou het niet doen, daags na de ronde… Wij zijn bijna een uur later vertrokken. We moesten nog even langs de slaapzaal om onze spullen op te halen. Daarna hebben we op het station nog een snack genomen en zijn we op de trein gestapt. In Roermond heb ik afscheid van Rudolf genomen en ben doorgereisd naar Blerick, waar ik om 20.00 uur aankwam.

Het was een leuke, mooie en gezellige 3-daagse, al was ik wel gesloopt toen ik eenmaal weer thuis was…

Advertenties

Over rolandweyers

Interesses: wandelen, internet, geocaching
Dit bericht werd geplaatst in Hobby. Bookmark de permalink .

Een reactie op Ronde van Zuid-Limburg, 16 t/m 18-05-2009

  1. Christa zegt:

    Beter gesloopt van het wandelen, dan van het werken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.